impostos

Dimarts el Congrés aprovarà la llei contra el frau fiscal

El PSOE obté el recolzament d’Unides Podem, el PNB i el Partit Regionalista Càntabre (PRC) i puntual del PP, Cs i el PDeCAT.

Dimarts el Congrés aprovarà la llei contra el frau fiscal
4
Es llegeix en minuts

Dimarts que ve el Congrés aprovarà la llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que encara el seu últim debat a la Cambra baixa abans de la seva remissió al Senat per completar allà la seva tramitació. Tot això després d’una única reunió de ponència, en què el PSOE va aconseguir la inclusió de totes les seves esmenes, recolzat en tot moment per Unides Podem, el PNB, que va veure incloses gairebé totes les seves esmenes a la llei, i el Partit Regionalista Càntabre (PRC), a més de, puntualment, altres formacions com el PP, Cs o el PDeCAT.

En tot cas, segons han informat a Europa Press diferents forces parlamentàries, tret de Vox, més crític en la reunió de la ponència, no s’espera l’oposició de cap altra formació a la nova llei antifrau, que sortirà cap al Senat amb esmenes del PP, Ciutadans, el PNB i el PDeCAT. Aquestes formacions havien exigit al Govern rebaixar les exigències als representants duaners, al·legant un possible increment de costos en les transaccions als ports i, per tant, una possible pèrdua de competitivitat en aquests centres logístics.

El temor d’aquestes formacions és que la regulació plantejada per Hisenda en el projecte fes respondre aquests representants duaners d’imports no satisfets pel deutor o no recaptats a través de l’execució de garanties, fins i tot fora dels recintes duaners, per la qual cosa s’han introduït limitacions al respecte en el text que sortirà del Congrés.

Tributació de les socimis

Respecte a les esmenes plantejades pel PSOE, la nova llei obliga a tributar a les socimis el 15% dels seus beneficis no distribuïts i a endurir les condicions d’inversió en les sicav per poder beneficiar-se d’una tributació de l’1%. Això sí, es contempla una ‘passarel·la’ per a inversors de societats dissoltes lliure d’impostos.

Els canvis fets també recullen la proposta del PSOE dirigida a emparar les inspeccions sorpresa per part de l’Agència Tributària, qüestionades recentment en els tribunals, i que així pugui personar-se sense comunicació prèvia als domicilis o una empresa.

A les sicav, concretament, la nova llei fixarà requisits d’inversió mínima de 2.500 euros, o 12.500 euros en el cas d’una sicav per compartiments, per comptabilitzar-les dins del mínim de cent participants necessari per tributar a l’1% en l’impost sobre societats.

Per a aquelles societats que es dissolguin com a conseqüència d’aquesta regulació, es planteja un règim transitori de sis mesos exempt d’impostos, inclosa la ‘taxa Tobin’, condicionat a la reinversió en altres instruments.

En el cas de les socimis, una esmena inclosa estableix la tributació al 15% dels seus beneficis no distribuïts. Aquest gravamen especial s’aplicarà sobre la part dels beneficis no distribuïts que procedeixi de rendes que no hagin tributat al tipus general de l’impost de societats que estiguin en termini legal de reinversió i s’adeqüen les obligacions de subministrament d’informació a la nova tributació.

Desgravacions en societats

Per a les desgravacions en l’impost sobre societats a productores cinematogràfiques, s’exigiran una sèrie de certificats i se sol·licita la incorporació en els crèdits dels llocs específics, així com l’autorització d’ús del títol de l’obra i del material gràfic i audiovisual sobre el rodatge per a la promoció a Espanya i a l’estranger amb finalitats culturals i turístiques.

No obstant, aquests requisits no seran exigibles a produccions estrangeres de llargmetratges cinematogràfics ni altres obres els contractes de les quals per a l’execució de la producció s’haguessin firmat abans de l’entrada en vigor.

Respecte al cadastre, el PSOE modifica la regulació de l’impost sobre successions i donacions de cara a la valoració que hagi de fer la Direcció General del Cadastre quan l’Agència Tributària sol·liciti la seva participació en vista d’al·legacions del contribuent o reclamacions. Concretament, es busca que als seus informes el valor de referència ratificat o corregit estigui motivat mitjançant la resolució que porti causa, així com els seus mòduls de valor mitjà, factors de minoració i la resta d’elements.

Una altra esmena aprovada desenvolupa l’article de la llei general tributària dedicat a les autoritzacions judicials per a l’entrada al domicili dels contribuents, per establir que aquesta sol·licitud «haurà d’estar degudament justificada i motivar la finalitat, necessitat i proporcionalitat d’aquesta entrada».

Notícies relacionades

Tant la sol·licitud com la concessió de l’autorització judicial, prossegueix l’esmena, podran practicar-se abans de l’inici formal del procediment corresponent «sempre que l’acord d’entrada contingui la identificació de l’obligat tributari, els conceptes i períodes que seran objecte de comprovació i s’aportin a l’òrgan judicial». Així mateix, la sol·licitud d’autorització judicial, necessària tret que hi hagués consentiment del contribuent, haurà d’incloure l’acord d’entrada de l’autoritat administrativa corresponent.

Per al PSOE, aquestes modificacions no alteren les garanties de control judicial ni l’exigència que tota sol·licitud d’autorització judicial hagi d’aportar indicis de supòsits il·lícits, sinó que s’habilita que l’entrada pugui fer-se tant durant una inspecció com simultàniament a la notificació de l’acte iniciador d’aquests procediments.