Ajudes davant la Covid

Divisió dels autònoms davant la proposta del Govern per al col·lectiu

L’Executiu proposa que el professional acrediti en el segon i tercer trimestre del 2021 una reducció de més del 50% dels rendiments registrats en el segon i tercer trimestre del 2019

L’ATA opina que el Govern obliga a tenir un període contributiu, cosa que a la pràctica suposa que el 90% dels 360.000 autònoms que la perceben, a finals de maig hauran esgotat el període cotitzat

Divisió dels autònoms davant la proposta del Govern per al col·lectiu
6
Es llegeix en minuts

El Govern ha remès aquest divendres una nova proposta per als autònoms per prorrogar la prestació extraordinària per cessament d’activitat fins al 30 de setembre. La proposta ha dividit les organitzacions d’autònoms, ja que mentre l’ATA la veu «inacceptable», l’UPTA creu que l’alternativa presentada per l’Executiu és «molt positiva» i ha donat el seu vistiplau. Per als actuals perceptors, la prestació segueix igual i amb les mateixes condicions. Segons l’ATA, el Govern obliga a tenir un període contributiu, cosa que suposa a la pràctica que el 90% dels 360.000 autònoms que la perceben, a finals de maig hauran esgotat el període cotitzat. Segons l’última proposta remesa a les organitzacions d’autònoms, la prestació per cessament d’activitat compatible amb el treball per compte propi estarà disponible, a partir de l’1 de juny del 2021, per als autònoms que a 31 de maig vinguessin percebent l’esmentada prestació i no hagin esgotat els períodes de prestació previstos. Així, podran continuar percebent-la fins al 30 de setembre, «sempre que, durant el segon i tercer trimestre d’aquest any, compleixin els requisits en aquest precepte». Per al càlcul de la reducció d’ingressos, es tindrà en compte el període d’alta en el segon semestre del 2019 i es compararà amb la part proporcional dels ingressos tinguts en el segon i tercer trimestre d’aquest any en la mateixa proporció.

L’accés a la prestació exigirà acreditar en el segon i tercer trimestre del 2021 una reducció de més del 50% dels rendiments registrats en el segon i tercer trimestre del 2019, així com no haver obtingut uns rendiments nets superiors als 6.650 euros el 2021. Els autònoms que a 31 de maig vinguessin percebent la prestació «només podran causar dret a aquesta si no haguessin consumit en aquesta data la totalitat del període previst en la llei general de la Seguretat Social». Els rendiments nets computables fiscalment procedents del treball per compte propi i els ingressos procedents del treball per compte aliena no podran superar 2,2 vegades l’SMI. En la determinació d’aquest còmput, els ingressos procedents del treball per compte aliena no superaran 1,25 vegades l’import de l’SMI. A més, la quantitat de la prestació serà del 50% de la base de cotització mínima que li correspon en funció de l’activitat.

El Govern ha previst una prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms que exerceixen l’activitat i a 31 de maig del 2021 percebessin la prestació extraordinària per cessament d’activitat i no puguin causar dret a la prestació ordinària de cessament d’activitat anterior. Es podrà accedir a aquesta prestació extraordinària sempre que estigui donat d’alta i al corrent de pagament de les cotitzacions, no tingui uns rendiments nets en el segon i tercer trimestre del 2021 superiors als 4.275 euros i acrediti en el segon i tercer trimestre d’aquest any uns ingressos inferiors al 75% dels obtinguts en els mateixos trimestres del 2019. La quantitat serà del 50% de la base mínima.

La percepció de la prestació serà incompatible amb la percepció d’una retribució pel desenvolupament d’un treball per compte d’altri, amb l’acompliment d’una altra activitat per compte propi, amb la percepció de rendiments procedents d’una societat i amb la percepció d’una prestació de Seguretat Social, tret d’aquella que el beneficiari vingués percebent per ser compatible amb l’acompliment de l’activitat que desenvolupava.

A partir de l’1 de juny, els autònoms que es vegin obligats a suspendre la seva activitat o mantinguin pels mateixos motius la suspensió de l’activitat iniciada anteriorment a la data indicada, tindran dret a una prestació econòmica. La quantitat de la prestació serà del 70% de la base mínima de cotització i la prestació serà incompatible amb la percepció d’una retribució pel desenvolupament d’un treball per compte d’altri, tret que els ingressos del treball per compte aliena siguin inferiors a 1,25 vegades l’SMI. També es recull una exempció del 90% de les cotitzacions corresponents al mes de juny, del 75% de les que corresponen al juliol, del 50% de les que corresponen a l’agost i del 25% de les del setembre. Perquè siguin aplicables aquests beneficis en la cotització els treballadors autònoms hauran de mantenir l’alta en el corresponent règim especial de la Seguretat Social fins al 30 de setembre del 2021. Aquesta exempció serà incompatible amb la percepció de la prestació per cessament d’activitat en qualsevol de les seves modalitats.

El text també inclou la prestació extraordinària de cessament d’activitat per als autònoms de temporada. Per accedir-hi, s’haurà d’acreditar que s’ha estat donat d’alta durant un mínim de quatre mesos i un màxim de sis al llarg dels anys 2018 i 2019. Es considerarà que l’autònom ha desenvolupat un únic treball el 2018 i el 2019 sempre que l’alta no superi els 120 dies al llarg d’aquests anys. No hauran d’haver estat d’alta com a treballador per compte d’altri en el règim de la Seguretat Social corresponent més de 60 dies durant el segon i tercer trimestre de l’any 2021 i no hauran de tenir uns ingressos nets computables fiscalment que superin els 6.650 euros durant el segon i tercer trimestre de l’any aquest any. La quantitat de la prestació serà l’equivalent al 50% de la base mínima de cotització que li correspongui per l’activitat desenvolupada (en l’anterior proposta a aquesta, la quantitat era del 70% de la base). La prestació extraordinària per cessament d’activitat regulada en aquest article podrà començar a meritar-se amb efectes de l’1 de juny del 2021 i tindrà una durada màxima de quatre mesos, sempre que la sol·licitud es presenti dins els primers 21 dies naturals del juny.

Notícies relacionades

Fonts de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) han assenyalat a Europa Press que han traslladat la seva negativa a aquesta proposta perquè canvien totes les condicions respecte a la prestació que és vigent fins a final de mes. Qüestionen si l’Executiu seria capaç de deixar algun treballador en erto sense cobrar-lo perquè no tingui un període cotitzat suficient i han afirmat que això és el que passarà a partir d’ara. Per la seva banda, l’UPTA ha valorat molt positivament la reconsideració del ministeri de tornar al camí de la protecció de tots els autònoms que ho necessitin i ha celebrat que als autònoms que no tinguin període de prestació se’ls obri una nova via de prestació extraordinària per la qual percebran el 50% de la base de cotització i l’exoneració de quota fins al setembre, sempre que acreditin unes pèrdues superiors al 75%. També veu positiu que, gràcies a la negociació mantinguda, s’hagi acordat que els autònoms que hagin de tancar el seu negoci per restriccions administratives posades en marxa per fer front a la pandèmia cobrin el 70% de la base, davant el 50% actual.

El president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha assegurat que «no pot acceptar» aquesta proposta, ha criticat que el Govern «continua deixant els autònoms» i ha assegurat que no es tracta d’una pròrroga. «Si el Govern vol un acord, només ha de prorrogar l’actual esquema», ha remarcat. Segons ha explicat Amor, en la proposta del Govern l’ajuda compatible amb l’activitat des de l’1 de juny obliga a tenir un període contributiu, cosa que suposa, ha explicat Amor, que el 90% dels 360.000 autònoms que la perceben a finals de maig hauran esgotat el període cotitzat. «Entenem que hi ha qui té moltes ganes d’arribar a un acord, però no deixarem sols els autònoms que més necessiten ajudes en aquests moments. No tots s’han reactivat, hi ha molts sectors que no han arrencat l’activitat», ha deixat clar.