tributs

Montero defensa la reforma fiscal abans de les eleccions generals

La ministra d’Hisenda admet que es poden avançar mesures en matèria de fiscalitat mediambiental

Montero defensa la reforma fiscal abans de les eleccions generals
2
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha recalcat que la reforma fiscal arribarà «quan hi hagi recuperació econòmica», i ha assegurat que «no serà una qüestió relativa a les eleccions».

«Fins i tot potser és convenient que abans de la convocatòria electoral [de les generals, que tocaria a finals del 2023 si s’esgotés la legislatura], es posin en marxa totes les mesures fiscals, si ens dona temps, que es creguin oportunes», ha afirmat la ministra en una entrevista en la cadena SER.

En aquest sentit, ha avançat que fins que no es recuperi el PIB prepandèmia, a finals del 2022, no sembla adequat posar en marxa cap mesura fiscal «realment important i transformadora». No obstant, sí que s’obre al fet que es puguin produir «petits ajustos» com els que s’han plantejat en el Pressupost d’aquest any i, sobretot, els relatius amb la fiscalitat mediambiental.

En vista d’això, Montero ha recalcat que la intenció del Govern és posar en marxa les mesures fiscals «en el moment en què són oportunes on provoquen estímuls i no contracció a l’economia».

Sobre això, ha recordat que amb el Pla de Recuperació enviat a Brussel·les, l’Executiu pretén adaptar el sistema tributari a la realitat del segle XXI. «En aquest moment, els negocis tradicionals tenen una fiscalitat més ajustada, que els penalitza més que les noves formes de negoci que apareixen sobretot amb l’economia digital», ha dit.

De qualsevol manera, la intenció del Govern és dialogar per arribar a acords i consensos sobre aquestes matèries, remarcant que no es poden interpretar com una «marxa enrere» o un «globus sonda» les primeres aproximacions que es puguin fer sobre algun tema en concret.

IRPF i matrimonis

En el cas d’eliminar la reducció per tributació conjunta de l’IRPF recollit a l’informe sobre impacte de gènere del Pla de Recuperació però no en cap component, Montero ha tornat a incidir en el fet que es tracta d’una anàlisi de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) i que el seu plantejament al document va estar «mal expressat». «No és que es tractés ni d’una errata ni que hi hagués una correcció», ha dit.

No obstant, Montero ha destacat la tasca de l’AIReF, insistint que s’haurà de revisar i modificar en la mesura que es corregeixi allò del que l’organisme ha alertat del seu mal disseny. «Com sempre els beneficis fiscals han de complir l’objectiu perquè estan fabricats i si no, s’hauran de substituir per altres que realment compleixin amb aquest objectiu», ha afirmat.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la ministra ha defensat el diàleg que l’Executiu vol construir entorn del pagament per ús de les carreteres per permetre’n el manteniment.

Montero ha assenyalat que aquest model existeix en més de 23 països de la Unió Europea. «Hem d’homologar-nos amb Europa també en aquestes matèries. El com, on, de quina manera i sota quins preceptes queden per dialogar», ha dit.