Connectivitat

El Govern reduirà càrregues a les operadores per fer atractiva la inversió en 5G

L’Executiu treu obligacions en alguns blocs de freqüències

Calviño anuncia que es revisarà a la baixa la taxa anual de reserva d’espectre

3
Es llegeix en minuts

El Govern central s’ha proposat fer més atractiva la inversió en la tecnologia 5G, un dels pilars de la transformació del país mitjançant els fons europeus Next Generation. En aquesta línia reduirà les obligacions a l’engròs contemplades al text preliminar de les condicions de la subhasta de la banda de 700 MHz i rebaixarà les càrregues fiscals dels operadors, entre altres mesures, per incentivar el desplegament del 5G.

La vicepresidenta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha presentat aquest divendres el full de ruta del 5G als principals operadors i associacions del sector en una reunió, després de la qual també s’ha assenyalat que el Govern està «ultimant» els preus de la subhasta 5G. L’Executiu ha decidit suprimir les obligacions a l’engròs en alguns blocs de freqüències i ha precisat i ajustat els terminis del contingut de l’obligació de cobertura imposades a cada un dels blocs.

Segons les condicions preliminars, en funció del lot, els operadors havien de cobrir en tres anys el 100% de les poblacions de 20.000 o 50.000 habitants, mentre que el preu de sortida de la subhasta era de 1.170 milions d’euros, considerat molt alt per les empreses.

Entre altres mesures, es contempla la reordenació de la banda de 3,5 GHz (3.400-3.800 Mhz) per optimitzar-la i fomentar la inversió en xarxes, com proposaven les companyies, ja que la proximitat de blocs d’un mateix operador millora la qualitat del seu servei.

Les propostes del Govern han sigut acollides amb satisfacció per DigitalEs, la patronal de les empreses de telecomunicacions, que assenyalen que «ajudaran a accelerar la transformació digital d’Espanya».

Taxa de reserva d’espectre

El Govern també busca reduir la càrrega fiscal dels operadors, que denuncien que és la més gran d’Europa, mitjançant la reducció de les taxes anuals de reserves de l’espectre a les zones reservades per al 5G el 2022 i 2023, una mesura que el Govern estima en el pla enviat a Brussel·les que es traduirà en una minva per a les arques públiques de 90 milions d’euros.

A canvi, segons contempla el Pla de Recuperació, els operadors hauran d’invertir aquestes quantitats en desplegaments en zones on no tinguin obligació de desplegament d’infraestructura.

D’altra banda, al comunicat emès aquest divendres, també es contempla la revisió de la taxa que aporten els operadors a Ràdio Televisió Espanyola.

A més, s’han inclòs mesures per agilitar la concessió dels permisos necessaris per desplegar xarxes de telecomunicacions mitjançant l’ocupació del domini públic (carreteres, ferrocarrils i confederacions hidrogràfiques) i la implantació de la caixa d’eines de connectivitat de la Comissió Europea.

Atribució de freqüències

En el mateix sentit, el Govern modificarà el Quadro Nacional d’Atribució de Freqüències, actualment en consulta pública, per incloure-hi condicions tècniques harmonitzades vàlides per al 5G de cadascuna de les bandes de freqüències assenyalades a Europa per a serveis i comunicacions electròniques.

L’Executiu, a més, perseguirà que Brussel·les elabori directrius en l’àmbit comunitari per facilitar que les empreses comparteixin infraestructures i espectre. A més, el Consell de Ministres ja va aprovar un reial decret pel qual la durada màxima de les llicències d’espectre s’estenia fins als 40 anys (20 anys fixos i 20 de renovables).

El nou full de ruta també contempla la redacció d’una Guia de bones pràctiques per a entitats locals, un extrem que està contemplat en el Pla de Recuperació, que destina quatre milions d’euros a la formació i el recolzament a entitats locals per als desplegaments d’aquesta tecnologia.

El Pla de Recuperació destinarà un total de 4.000 milions d’euros a impulsar la connectivitat, el desplegament de 5G i la seguretat. Entre els seus eixos es troba la inversió de 812 milions d’euros a estendre la banda ampla ultraràpida, 109 milions d’euros en el full de ruta 5G, a més de 480 milions d’euros per al reforç de la connectivitat en centres de referència, motors socioeconòmics i projectes tractors de digitalització sectorial.

Notícies relacionades

Així mateix, el desplegament del 5G rebrà inversions públiques per 1.400 milions d’euros, mentre que per al d’infraestructures digitals transfrontereres es destinaran 500 milions d’euros més.

Entre els objectius del pla es troba que el 100% dels espanyols tinguin internet a una velocitat de 100 Mbps, una mesura amb què es busca tancar la bretxa d’accés a internet.

Temes:

Empreses 5G