Evolució d’un sector estratègic

La incertesa legal i l’oferta més elevada llasten la venda de vivendes

L’estoc d’obra nova construïda creix a Catalunya per preus alts i falta d’adaptació a la demanda

Les operacions es tanquen de mitjana un 13% per sota del preu inicial proposat pels venedors

La incertesa legal i l’oferta més elevada llasten la venda de vivendes
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La compravenda de vivendes a Catalunya pateix els efectes de la pandèmia, els canvis normatius i la incapacitat de preveure les necessitats de la demanda. Aquest dilluns el director general d’Amat Inmobiliaris, Guifré Homedes, ha reconegut que «el canvi constant de normatives al sector immobiliari amenaça les inversions en el sector i tendirà a reduir l’oferta de vivenda nova en el futur». Després d’un complex 2020, en què les vendes a Catalunya van caure una mitjana del 19,7%, l’inici de l’any va començar amb una caiguda del 10% de les operacions en el primer trimestre respecte a l’any passat. Per a Homedes, la situació actual està marcada per les pors dels compradors, la falta de la demanda d’estrangers i l’oferta de vivenda nova acabada. Per exemple, l’absència de compradors estrangers va reduir el 29% la venda d’habitatges de luxe a Barcelona l’any passat, segons la immobiliària Barnes. Bona part d’aquestes vivendes ja s’han construït i estan sense vendre. Tot i que tots els indicadors conviden a pensar que s’ha d’estar registrant una caiguda dels preus, el responsable d’Amat Inmobiliaris opina que aquest efecte «no s’està produint de manera generalitzada». Sí que reconeix que els preus de venda efectius són un 13% més baixos que els demandats pels venedors, com a conseqüència de la posició de força dels compradors en la negociació: «El mercat està per sota dels màxims que demanen els propietaris», afirma. Abona la situació una alça del 15% en l’oferta de vivendes de lloguer, segons Homedes. Malgrat que la situació actual del mercat convida a pensar que els preus tendeixen a la baixa, a la pràctica els promotors estan capejant la situació i són reticents a retallar els marges de negoci a l’espera d’una revitalització del mercat o el retorn de compradors estrangers.

Vivendes de més preu

«Hi ha un gran nombre de vivendes d’obra nova ja acabades que necessitarien una baixada de preu important», opina Homedes, «però l’oferta no està definida, és difícil preveure l’evolució dels preus i llegir el mercat». Els venedors no se senten pressionats per vendre i els compradors encara són cauts en vista d’una situació econòmica incerta. Petits edificis de pisos amb piscina comunitària o grans promocions òrfenes de compradors són exemples d’una situació de transició per a les immobiliàries. Amat ha evitat la frenada del sector gràcies a la venda de vivendes de més preu, la demanda de la qual està per sobre de la mitjana. Les vivendes amb preus superiors als 500.000 euros són les que es venen més ràpid. Amb la Covid, Amat reconeix que es manté un «moviment clar de sortida de Barcelona cap a Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i el seu entorn», en la recerca dels compradors de terrasses, jardins i espais lluminosos. Aquesta tendència també es registra al mercat de lloguer.

Mercat desincentivat

Notícies relacionades

«Preveiem un 2021 encara amb molta incertesa i amb un entorn molt canviant, que segur que condicionarà l’evolució del mercat immobiliari», diu Homedes en el balanç anual de l’empresa. També alerta dels efectes que pot tenir per als promotors que el finançament bancari exigeixi «nivells de prevenda difícils d’assumir» i que poden arribar al 60% en venda sobre pla. Els canvis legals al sector de la vivenda, un total d’11 en menys de tres anys, i alguns que encara han d’arribar, també suposen desincentius greus per a la inversió. És el que els experts immobiliaris denominen com «context incapaç de generar oferta», tot i que per a les immobiliàries «tot immoble es ven si està al preu adequat». La lentitud en la tramitació administrativa de grans promocions immobiliàries és un altre focus d’ineficiència. Segons Amat, actualment són necessaris almenys sis anys per impulsar un projecte públic privat de mobilització de terra per construir pisos de lloguer social assequibles.

Normativa

El 2020 Amat Immobiliaris va fer un 2% més de nous contractes de lloguer el 2020 respecte al 2019, malgrat que el curs va estar marcat per tres mesos de «no-mercat» pel confinament, la falta de turisme a Barcelona i el canvi del marc legal. Respecte a la llei de contenció de rendes, Homedes ha expressat que s’ha fet «d’esquena als professionals» i que ara els buits legals porten a diferents interpretacions, per la qual cosa alguns propietaris han decidit vendre els seus immobles. D’altra banda, l’informe apunta al fet que l’oferta al mercat del lloguer ha sigut entre un 10% i un 20% superior als anys 2018 i 2019 a causa del fet que s’ha llogat més fora que dins de la ciutat, per la desaparició de part de la demanda estrangera i l’increment de renúncies –arrendataris que deixen l’immoble abans de l’acabament del contracte.