Canvis al país del Pirineu

Andorra prepara una llei per atraure més ‘youtubers’ i ‘influencers’

El ministre andorrà de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, assegura que al juny hi haurà un marc jurídic per a les noves professions

Andorra prepara una llei per atraure més ‘youtubers’ i ‘influencers’
2
Es llegeix en minuts

El ministre andorrà de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va anunciar aquest dilluns que el país del Pirineu està elaborant una futura llei d’economia digital, que servirà al Principat, entre altres, per atraure i retenir talent de sectors emergents. La voluntat de l’Executiu és presentar el text el pròxim mes de juny, segons ha exposat Gallardo durant la jornada que s’ha celebrat aquest dilluns al Círculo Ecuestre de Barcelona, amb el títol ‘Oportunitats d’inversió, innovació, sostenibilitat i economia digital com els pilars de l’Andorra del futur ‘. El projecte de llei crearà un marc jurídic per a les «noves professions», com ‘youtubers’ i ‘influencers’ i altres professionals de les xarxes socials, va exemplificar Gallardo. Ja actualment, molts professionals del ram situen la seva residència fiscal a Andorra per evitar el pagament d’impostos a Espanya.

El nou marc legal haurà de regular qüestions com els districtes digitals, els nòmades digitals i les residències virtuals, però també crearà el marc específic per desenvolupar firmes financeres virtuals, d’intel·ligència artificial, etcètera. Països com Estònia han desenvolupat el concepte de nacionalitat digital com a manera d’atraure la instal·lació d’empreses virtuals al país. El text normatiu és una de les potes de l’estratègia en la qual treballa el Govern andorrà de foment de la innovació per diversificar l’economia, que en els últims mesos ha vist com els confinaments perimetrals han posat contra les cordes el que en un altre moment era la potent estructura comercial del principat. Dins de l’estratègia també es contempla crear un parc tecnològic i altres accions «necessàries» per regular i donar garanties per atraure més inversió en el camp de la innovació.

Amb el mateix objectiu d’atraure inversió estrangera, el ministre de Presidència, Economia i Empresa d’Andorra ha detallat que ja s’han presentat altres lleis que donen seguretat jurídica als inversors, com la que regula els actius virtuals i la tecnologia blockchain o els e-sports.

En el marc de projectes de l’Executiu andorrà figura el de crear una zona franca, que sortirà a concurs aquest 2021, i que tindrà tres pilars: el comercial, per custodiar objectes de valor i una part industrial. També s’emmarquen en l’estratègia de captació d’inversió i diversificació econòmica la construcció d’infraestructures com l’heliport nacional, projecte que es vol treballar aquest 2021. També l’impuls de vols regulars des de l’Aeroport d’Andorra-La Seu (Lleida). A finals d’any es preveu que tingui vols regulars a Madrid i París (França), entre altres destinacions.

Notícies relacionades

Amb tot, Gallardo ha defensat que Andorra ara es troba en un «moment de transformació i de captar interès», oferint estabilitat política i seguretat jurídica, a més d’un marc fiscal competitiu i homologat internacionalment. Amb la pandèmia, Andorra ha guanyat interès per a la inversió estrangera. Gallardo ha posat l’exemple de la multinacional Grifols i el recent acord per crear un centre d’investigació en immunologia.

El ministre andorrà ha exposat altres «reptes» que té el Principat, com el de la sostenibilitat mediambiental, en el qual es destaca la candidatura a reserva de la biosfera per ser el primer país en aconseguir aquest segell. Queda pendent l’obertura d’Andorra al sector energètic i de les telecomunicacions. El ministre ha insistit que es tracta de dos serveis estratègics clau per al país i que els beneficis de les empreses parapúbliques es reverteixen en la societat, per la qual cosa, si això no s’entén a la UE, «veig un debat difícil de superar si l’acord passa sí o sí per liberalitzar aquests sectors».