Empitjoren les previsions

El Govern eleva la seva previsió de dèficit al 8,4% del PIB aquest 2021

La ministra Montero estima que serà 7 dècimes més a la xifra recollida en el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern ha elevat la previsió de dèficit per a l’any 2021 fins al 8,4% del PIB, cosa que suposa set dècimes més respecte a la previsió del 7,7% recollida en el projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE)

Així ho ha avançat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, abans que l’Executiu remeti a Brussel·les aquest divendres el Programa d’Estabilitat amb el nou escenari fiscal i l’actualització del quadro macroeconòmic, així com el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, amb el paquet de reformes i inversions que pretén impulsar Espanya per canalitzar els 140.000 milions de fons europeus de reconstrucció que rebrà fins al 2026.

L’impacte de la tercera onada

La ministra ha defensat que el camí actualitzat aquest divendres és «coherent» amb el quadro macroeconòmic ja presentat sobre la previsió del PIB, l’atur i ocupació per als pròxims anys, i aquesta xifra no incorpora l’impacte de les reformes pendents, cosa que ha aconseguit sota un «escenari inercial».

En concret, l’última actualització del quadro contempla un creixement del PIB del 6,5% per a aquest any, per sota de gairebé el 10% previst inicialment, a causa del «fort impacte» a la tercera onada.

Notícies relacionades

El dèficit públic va tancar l’any 2020 en el 10,09% del PIB sense incloure les pèrdues de Sareb (amb elles es va elevar al 10,97%), per sota de l’11,3% previst inicialment per l’Executiu. De cara al 2022, el dèficit se situarà en el 5%; en el 4% el 2023 i en el 3,2% l’any 2024.

Tot i que la ministra ha assegurat que hi ha dades que conviden a l’«optimisme» davant la crisi, també ha defensat que es mantinguin els estímuls econòmics «el temps que sigui necessari», ja que podria suposar un «risc» sobre el ja recorregut el fet de retirar-los abans d’hora.