conjuntura

L’economia espanyola es va contraure el 0,5% en el primer trimestre

L’INE empitjora el descens previst pel Banc d’Espanya

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia espanyola es va contraure en el primer trimestre d’aquest any un 0,5% respecte a l’últim de l’any passat. En termes interanuals, el descens va ser del 4,3%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Una de les incògnites era si durant els primers tres mesos d’aquest any es va confirmar la desacceleració del creixement. De fet, el Govern va revisar recentment a la baixa la previsió per a l’exercici actual, del 9,8% que havia estimat inicialment fins al 6,5%. Això suposava retardar un trimestre la recuperació. I és que el Banc d’Espanya ja va avançar que en el primer trimestre l’economia es va situar en territori negatiu, amb un descens trimestral del 0,4 % com a conseqüència de les restriccions associades a la tercera onada de Covid-19. Les xifres de l’INE empitjoren aquestes estimacions en una dècima.

En l’actualització del quadro macroeconòmic per al període 2021-2024, que va presentar la vicepresidenta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que s’inclou en el programa d’estabilitat que es remetrà aquest divendres juntament amb el pla de recuperació per obtenir els fons europeus Next Generation. Aquests recursos, 27.000 milions dels quals s’inclouen en els Pressupostos de l’Estat per al 2021, arribaran aquest any en menor import o més tard del previst.

Notícies relacionades

Calviño va afirmar que l’efecte d’aquests fins a 140.000 milions que corresponen a Espanya serà d’una mitjana del 2% en el període 2021-2024, si bé aquest any «serà més baix» i el que ve més alt. Si a l’octubre es pensava que podrien tenir un impacte afegit de 2,6 punts en el creixement del 2021, ara es calcula que serà inferior a 2 punts aquest any i superior a 2 punts el 2022, pel retard de les inversions. Tot i que en les seves estimacions rebaixa l’efecte dels fons europeus el 2021 i els arrossega al 2022, l’efecte conjunt en els dos anys és el mateix que l’estimat abans, segons l’Executiu.

La tercera onada del coronavirus va tenir més impacte en l’economia durant el primer trimestre d’aquest exercici que el que van tenir la primera i segona, va explicar llavors Calviño. També va afectar la tempesta ‘Filomena’ i l’impacte de la pandèmia en els principals socis comunitaris, que van haver d’aplicar mesures molt restrictives. La recuperació que va començar en el tercer trimestre de l’any passat s’ha alentit, amb un primer trimestre per sota del previst, va afirmar.