Ciberseguretat

Un atac cibernètic paralitza les webs del Ministeri de Justícia, Educació, Economia i l’INE

Els serveis ja estan restablerts i el Govern assegura que l’afectació de les dades és «inexistent»

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Un atac cibernètic va paralitzar aquest dijous a la tarda les pàgines web dels Ministeris de Justícia, Educació i Economia i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). «Ahir es va detectar la presència d’un codi maliciós en alguns serveis del ministeri i es van abordar les mesures necessàries per contenir l’incident», van assegurar fonts del Departament d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

El ministeri ha afirmat que l’afectació de les dades ha sigut «inexistent» i que el servei s’ha pogut restablir poques hores després de l’atac informàtic. En qualsevol cas, l’atac va obligar les plataformes afectades a desconnectar alguns sistemes per evitar danys.

Davant l’advertència d’un possible atac cibernètic, l’INE va decidir restringir totes les comunicacions externes com a mesura preventiva. Una vegada revisats tots els protocols de seguretat i verificat el perfecte funcionament del sistema, l’INE ha fet un breu comunicat en què anunciava que «aquest matí s’han restablert tots els sistemes». Precisament, la web de l’INE va ser una de les primeres a deixar de funcionar i va estar afectada durant més de 12 hores. Una altra de les plataformes més afectades va ser la del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, en concret, la xarxa SARA. Aquesta inclou un conjunt de sistemes i aplicacions des de les quals coordina els portals d’administració electrònica de les administracions estatals i autonòmiques. Aquesta xarxa permet l’accés a una pàgina web pública mitjançant signatura electrònica, registres electrònics o procediments burocràtics, entre d’altres. El Govern està molt sensibilitzat davant el tema de la ciberseguretat i ha obert línies de recolzament per a la millora de les eines de protecció de les pimes.

Notícies relacionades

Actualment, el Centre Criptològic Nacional (CNN) està avaluant els danys de l’atac cibernètic, així com les possibles vies per restaurar tots els serveis. Aquest atac es produeix unes setmanes després de l’atac al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE ), que va inutilitzar part dels serveis durant diversos dies. El director general de l’entitat, Gerardo Guitérrez, va assegurar que es tractava de l’última versió del virus Ransonware Ryuk, capaç de paralitzar tots els sistemes informàtics de les plataformes atacades. Les empreses de ciberseguretat estan alertant des de fa alguns mesos que la pandèmia ha incrementat els atacs cibernètics, també a Espanya.

Aquesta mateixa setmana s’ha conegut un atac a Apple, Segons ‘The Record’, mitjà especialitzat en ciberseguretat, el grup que està darrere del programari segrestador REvil inoculat en el gegant tecnològic nord-americà afirma tenir en el seu poder informació confidencial sobre l’enginyeria dels productes d’Apple, i estan exigint un rescat econòmic de 50 milions de dòlars a la companyia a canvi de no revelar les dades o posar-les a la venda. Davant aquesta situació, Check Point alerta del perill de convertir-se en víctima d’aquest tipus d’atac cibernètic, ja que fins a les grans companyies del món pot convertir-se en víctimes.

Temes:

Ciberatacs