Manifestacions als carrers

Els sindicats assenyalen al Govern aquest Primer de Maig: «Ara toca complir»

  • CCOO i la UGT tornen a convocar manifestacions als carrers per reivindicar el Dia Internacional dels Treballadors, amb la voluntat de pressionar l’Executiu i que compleixi els seus compromisos electorals

Els sindicats assenyalen al Govern aquest Primer de Maig: «Ara toca complir»
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tenim la impressió que si no hi ha un alè des del carrer, des de la mobilització sindical, serà complicat que [el Govern compleixi amb] els objectius en matèria de reforma laboral, de reforma de les pensions, de reforma d’atur o reformes de fiscalitat», ha declarat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, aquest dijous durant la roda de premsa per presentar els actes del Primer de Maig. Els sindicats amb representació majoritària, CCOO i la UGT, tornaran a reivindicar aquest any el Dia Internacional dels Treballadors des dels carrers, després de celebrar-lo virtualment l’any anterior forçats per la pandèmia.

Pressionar el Govern perquè compleixi els seus compromisos electorals està en el punt de mira de les centrals, en aquest Primer de Maig, que els sindicats esperen sigui «segur, multitudinari i amb la il·lusió que les coses poden canviar», segons ha afirmat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez. Les centrals celebraran concentracions presencials a les principals ciutats de tot el país sota el lema: «Ara toca complir».

CCOO i la UGT instaran el Govern a atendre en la brevetat més gran possible la derogació de la primera part de la reforma laboral del PP i la seva reforma de les pensions, així com un desplegament «just» dels fons europeus per a la reconstrucció post-Covid. Les centrals també han recordat l’assignatura pendent que té l’Executiu envers la pujada del salari mínim interprofessional, en teoria congelat transitòriament fins que es pactés un nou augment. «No volem ser diferents [als països del nostre entorn], mantindrem aquesta pressió», ha declarat Álvarez.

Punt d’inflexió

La principal reivindicació dels sindicats per a aquest Primer de Maig, no obstant, serà la derogació d’un primer bloc de la reforma laboral del PP. Una cosa que protagonitza cada 1 de maig des del 2012 i que esperen que sigui l’últim. «La reforma laboral que els sindicats volem portar al bagul dels records és una reforma laboral per a un país low cost», ha declarat Sordo. Sobre aquesta les taules tornen a estar obertes, amb una patronal reticent a negociar qualsevol modificació i un Executiu que s’ha compromès amb Brussel·les que emprendria aquests canvis abans d’acabar el present any.

L’altra gran carpeta sobre la qual els sindicats han estat ocupats durant els últims mesos és la derogació de la reforma de pensions introduïda el 2013 i que actualment el ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, negocia amb ells. En aquesta trinxera, les centrals veuen amb bons ulls la proposta de revalorització de les pensions segons l’IPC que planeja el Govern i l’insten que assumeixi la derogació del factor de sostenibilitat, que lliga l’import de les prestacions a l’esperança de vida. Sobre això «podríem tancar un acord», ha declarat Sordo.

Notícies relacionades

Ja que són altres aspectes on es focalitzen les divergències, com la fórmula que substituirà aquest factor de sostenibilitat, que Escrivá ja ha avançat que també anirà vinculada a l’esperança de vida, més amb altres complements. Tampoc agrada als sindicats les pretensions del ministre d’introduir incentius i penalitzacions a les jubilacions anticipades voluntàries.

Sobre aquestes matèries els sindicats no estan trobant a l’Executiu tota la predisposició que esperaven i pretenen que aquest Primer de Maig sigui un «punt d’inflexió» cap a escenaris de més mobilitzacions. «Fa pinta que haurà d’augmentar la seva intensitat», ha reconegut el líder de CCOO. El repte que les centrals tenen ara per davant és aconseguir implicar la ciutadania per poder plantejar i sostenir aquesta pressió a l’Executiu.