Recursos territorials

La ministra d’Hisenda defensa augmentar les competències dels ajuntaments

Montero aposta per una revisió del finançament local que inclogui noves competències com les cures a domicili o la part social

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha mostrat partidària d’augmentar les competències dels ajuntaments, segons ha plantejat durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats després d’una pregunta del portaveu del Grup Plural, Ferran Bel, en relació amb la diferència de recursos entre les comunitats autònomes i les entitats locals.

«Jo no crec que el debat que hàgim de promoure al nostre país sigui si les comunitats autònomes tenen més recursos que els ajuntaments o els ajuntaments que l’AGE (Administració General de l’Estat)... El debat ha d’anar de la mà d’una reforma del finançament autonòmic i del sistema local», ha indicat Montero. No obstant, la ministra ha defensat que una reforma del sistema de finançament local haurà d’anar associada a «una revisió de les competències locals a l’alça». Una opinió que ha assenyalat fa com a «ministra d’Hisenda», ja que no s’ha debatut ni al Congrés «ni amb la resta del Govern».

«Aquesta és la meva posició. Crec que cal revisar el finançament local, però cal parlar del finançament local de les competències, de les que van perdre amb motiu de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local o les que poden ser de nou encuny i n’hi ha algunes d’extraordinàriament interessants com la part social o de les cures a domicili», ha proposat Montero.

Injecció «rècord» per a les autonomies

Notícies relacionades

Els fons europeus i les mesures extraordinàries plantejades arran de la pandèmia permetran que les comunitats autònomes disposin d’uns recursos «rècord» que pugen a 162.000 milions el 2021, segons la ministra. En concret, les autonomies disposaran de 113.729 milions d’euros procedents del sistema de finançament, entre les entregues a compte i la liquidació de l’exercici 2019, i una dotació addicional, com el fons Covid de l’any passat, de 13.486 milions d’euros.

A aquesta xifra cal afegir 7.000 milions d’euros previstos per ajudes directes a empreses i autònoms, 9.760 milions d’euros que rebran els governs autonòmics per finançar polítiques de despesa destinades al foment de l’ocupació, serveis socials, educació o accés a la vivenda i 8.000 milions d’euros del fons React-EU. A més, dels 26.634 milions d’euros previstos als Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 amb càrrec al Mecanisme de Recuperació Europea (MRR) a les comunitats autònomes els corresponen 10.793 milions, segons la ministra.