control

El Govern demana al Banc d’Espanya controlar els salaris dels banquers

Calviño assegura que s’intentarà encarrilar el procés d’ajustos en el sector perquè afecti el mínim el conjunt de l’economia

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha instat el Banc d’Espanya a trobar maneres de controlar els salaris dels principals banquers, coincidint amb les reestructuracions que plantegen les principals entitats del sector, que inclouen retallades de llocs de treball (ja en sumen gairebé 19.000 previstos) i tancament d’oficines, mentre mantenen fortes remuneracions i bonificació a les seves cúpules, segons ha afirmat la vicepresidenta segona de l’Executiu i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, en una roda de premsa amb corresponsals estrangers.

Calviño s’ha mostrat preocupada tant per les retribucions de les cúpules bancàries com pels ajustos d’ocupació. «Aquesta preocupació l’hem expressat al Banc d’Espanya i utilitzarem els instruments a la nostra disposició per mirar d’encarrilar aquest procés de la manera que sigui el millor possible per a l’evolució econòmica. Haurem d’utilitzar els diferents instruments i, en primer lloc, crec que el Banc d’Espanya com a supervisor del sector té un paper a jugar per encarrilar aquest procés de la manera més positiva des del punt de vista del seu impacte en l’economia general del nostre país». Segons la màxima responsable de la política econòmica del Govern, els salaris i les bonificacions dels executius bancaris han d’estar alineats amb l’evolució de la indústria i l’economia.

Onada d’acomiadaments

Amb aquestes declaracions, Calviño surt al pas de la tensió que s’ha començat a concentrar en el sector bancari en vista de les intencions inicials tant de Caixabank, que compta amb participació pública després de la fusió amb la nacionalitzada Bankia amb un 16%, com del BBVA d’aplicar forts processos de retallades laborals.

En la mateixa línia han sortit en tromba altres representants de l’Executiu. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en visita a Brussel·les ha afirmat contundent: «Crec que no són els temps d’aquests plantejaments. Em sembla que tot el país, tot Europa, està patint i tothom ha de remar en una única direcció, que és el manteniment de l’ocupació».

Notícies relacionades

I també el ministre de Seguretat Social i exdirectiu del BBVA i el Banc d’Espanya, José Luis Escrivá. «El sector financer ha tingut ajudes molt importants durant l’anterior crisi, amb neteja de balanços i ajudes públiques extraordinàriament importants, i recentment amb l’assumpció de deute per part de l’Estat de la Sareb», ha recordat, abans de mantenir que això «hauria d’inspirar qualsevol decisió empresarial» de les entitats.

Calviño ja es va manifestar molt crítica dimecres amb el sector financer i va instar els màxims directius del ram a «actuar amb responsabilitat i tractar de buscar totes les alternatives possibles que minimitzin l’impacte negatiu sobre l’ocupació» del procés de reestructuració en què estan immersos els bancs des de fa anys. De manera més significativa, va aprofitar també per qualificar d’«inacceptables els alts sous i les bonificacions pagades als directius de les entitats financeres». Des que CaixaBank va donar a conèixer el seu pla, des del Govern han insistit que miraran de minimitzar l’impacte en l’ocupació.