Consell Econòmic i Social

Antón Costas rep el recolzament del Congrés per presidir el CES

L’economista aspira que l’organisme emeti un volum de dictàmens més gran sobre pròxims canvis legislatius

Antón Costas rep el recolzament del Congrés per presidir el CES
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB) Antón Costas ha rebut aquest dijous l’aval del Congrés dels Diputats a la seva candidatura per presidir el Consell Econòmic i Social (CES). Tots els diputats integrants de la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Congrés dels Diputats han aprovat per assentiment la candidatura proposada pel Govern per presidir l’organisme consultiu.

Durant la seva intervenció, Costas ha assumit un compromís de neutralitat al capdavant del CES i ha expressat el seu propòsit de promoure una activitat més gran de l’organisme mitjançant l’emissió d’un volum de dictàmens més gran sobre canvis legislatius i la publicació de més informes sobre els reptes econòmics i socials per oferir al debat públic «menús» sobre possibles línies d’actuació. El catedràtic s’ha referit als efectes de la digitalització sobre l’ocupació o l’atur juvenil com dos exemples d’aquests reptes sobre els quals intentarà promoure nous consensos i informes al si del Consell Econòmic i Social. «Concebo el CES com una veu col·lectiva, no com la meva pròpia veu», va dir l’economista que d’aquesta manera va evitar formular opinions individuals sobre algunes de les qüestions laborals formulades pels diputats.

En nom de garantir la seva compatibilitat amb el càrrec de president del CES, Costas s’ha compromès al Congrés a deixar les seves actuals ocupacions a la Universitat, a la Fundació del Cercle d’Economia i als consells d’administració d’empreses en els quals participa. «No em trobo incòmode amb aquestes renúncies. Les assumeixo amb il·lusió», va afirmar davant els diputats.

Notícies relacionades

A la sessió de la Comissió de Treball van agafar la paraula els diputats i diputades María Muñoz Vidal (Ciutadans), Genis Boadella (PDCat), Alberto Rodríguez (Unides Podem), Juan José Aizcorbe (Vox), Carolina España (PP) i Esther Peña (PSOE).

El CES és un organisme consultiu en matèria socioeconòmica i laboral en el qual hi ha representats els sindicats, les organitzacions empresarials i l’anomenat grup tercer (organitzacions agràries i pesqueres, consumidors, cooperatives i societats laborals). Tots els seus representants van expressar el seu recolzament a Costas durant la presentació formal de la seva candidatura el 8 d’abril. Després de l’aval rebut pel Congrés aquest dijous, la candidatura de Costas ha de ser recolzada pel ple del CES abans que el nomenament sigui definitivament aprovat pel Consell de Ministres. La presidència del CES portava vacant un any, després d’haver vençut el mandat de Marcos Peña.