resposta coronavirus

Brussel·les proposa eximir d’IVA els béns i serveis distribuïts durant la crisi

La proposta inclou des d’equips de protecció individual, com ara mascaretes, fins a equips de recerca i salvament

Brussel·les proposa eximir d’IVA els béns i serveis distribuïts durant la crisi
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha proposat eximir de l’impost sobre el valor afegit (IVA) els béns i serveis distribuïts a través de l’Executiu comunitari i altres organismes i agències de la Unió Europea (UE) als estats membres. Brussel·les proposa incloure en l’exempció des de proves de diagnòstic i materials d’assaig de laboratori fins a equips de protecció individual, com guants o mascaretes, tendes de campanya, equips de recerca i salvament o antídots contra perills químics, entre d’altres.

La proposta modificarà la directiva sobre IVA i una vegada en vigor permetrà a la UE importar i comprar béns i serveis exempts d’IVA quan hagin de ser distribuïts durant una resposta d’emergència europea entre els estats membres o a tercers, com hospitals, autoritats nacionals o organismes de protecció civil. A més dels béns esmentats, també estaran coberts respiradors, productes de desinfecció, roba i aliments, armilles salvavides o pots inflables, així com tractaments i aparells per al mesurament de radiació.

Notícies relacionades

«La pandèmia de Covid-19 ens ha ensenyat que aquest tipus de crisis són multifacètiques i tenen un ampli impacte en les nostres societats. És essencial una resposta ràpida i eficient i hem de donar la millor resposta ara per preparar-nos per al futur», ha defensat a través d’un comunicat el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni. Els estats membres tenen fins al 30 d’abril per adoptar les disposicions legals, reglamentàries i administratives necessàries per complir amb la directiva.

No és la primera vegada que Brussel·les actua per recolzar la lluita contra la pandèmia de coronavirus. L’abril del 2020, la UE va acordar eximir del pagament de les taxes duaneres i de l’IVA a les importacions de mascaretes i altres equips de protecció necessaris per lluitar contra la pandèmia. Aquesta exempció continua en vigor i la intenció és prorrogar-la. A més, el desembre passat els Vint-i-set van acordar noves mesures per permetre una exempció temporal de l’IVA per a les vacunes i els equips de diagnòstic venuts a hospitals, metges i particulars, així com els serveis estretament relacionats. D’acord amb la directiva modificada, els estats membres, podran aplicar tipus reduïts o nuls tant a les vacunes com als equips de diagnòstic si així ho desitgen.