ocupació

Treball regularitza gairebé 30.000 empleades de la llar

Amb les actuacions, augmenten en 6,5 milions d’euros mensuals els salaris i en 5,5 milions les bases de cotització

Treball regularitza gairebé 30.000 empleades de la llar
2
Es llegeix en minuts

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) ha regularitzat la situació laboral de gairebé 30.000 persones empleades de llar gràcies al pla d’actuació que va llançar per a aquest col·lectiu i la primera fase del qual va finalitzar el 31 de març, ha informat aquest divendres el Ministeri de Treball i Economia Social. La primera fase de la campanya inspectora i de sensibilització, el balanç definitiu de la qual s’ultimarà durant aquesta setmana, s’adreçava a les persones ocupadores, oferint-los assistència tècnica i informació perquè procedissin a la regularització dels salaris que es trobessin per sota del salari mínim interprofessional (SMI), així com la correlativa regularització de les cotitzacions a la Seguretat Social.

Treball assenyala que, gràcies a l’enviament de 47.749 cartes alertant d’irregularitats en la situació salarial o de cotització, 28.904 persones empleades de llar, xifra que s’incrementarà en el balanç final de la campanya, han vist actualitzats els seus salaris i cotitzacions a la Seguretat Social. Les regularitzacions propiciades per la Inspecció suposen un increment de 6,5 milions d’euros al mes en salaris i de 5,5 milions d’euros al mes en bases de cotització, segons ha ressaltat el Ministeri. Així, s’han adaptat al SMI més del 60% dels casos comunicats. S’activarà una segona fase d’actuació inspectora amb l’enviament de més cartes i abordant la regularització definitiva d’aquells casos en què persisteixin en errors o irregularitats.

Remuneració i cotització

L’objectiu de la campanya ha sigut que la remuneració i, per tant, la base de cotització dels treballadors que integren el Sistema Especial d’Empleats de Llar, altament feminitzada, s’ajusti a la quantia actual del SMI: per a jornada completa de 950 euros/mes en 14 pagues (1.108,33 euros al mes amb prorrateig de pagues extres), i per a jornada per hores de 7,43 euros per hora.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Treball destaca que en el 97,5% dels casos regularitzats s’ha apujat el salari declarat i només en el 15% s’ha reduït la jornada declarada. El pla d’actuació ha donat prioritat a les denúncies presentades i comunicacions rebudes a la Bústia de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

Per procedir a la regularització de salari i cotitzacions de les persones treballadores de la llar, el titular de la llar familiar ha de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social el salari real actual des de l’1 de gener del 2021, que en cap cas podrà ser inferior al SMI vigent. Hi ha diverses vies per regularitzar els salaris i les cotitzacions del col·lectiu: a la Seu Electrònica de la Seguretat Social, a través del Sistema RED (graduats socials, gestories i professionals autoritzats), o a través de l’enviament d’un formulari al qual es pot accedir en un QR disponible a la pàgina web de la Inspecció.