nomenament

Calviño i Díaz avalen Antón Costas per presidir el CES

Les dues vicepresidentes remarquen el paper que ha de tenir el diàleg social per a les reformes que necessita Espanya

Nadia Calviño, Yolanda Diaz y Antón Costas (derecha) conversan a su llegada al acto de su presentación como candidato a presidente del Consejo Económico y Social.

Nadia Calviño, Yolanda Diaz y Antón Costas (derecha) conversan a su llegada al acto de su presentación como candidato a presidente del Consejo Económico y Social. / EUROPA PRESS / Jesús Hellín

4
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta segona i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, i la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, han destacat aquest dijous el perfil idoni de la candidatura de l’economista Antón Costas proposada pel Govern central per presidir el Consell Econòmic i Social (CES), i han enaltit el paper del diàleg social per tirar endavant les reformes que necessita Espanya manera consensuada.

Durant l’acte de presentació de la candidatura d’Antón Costas a la seu del CES, Calviño va destacar, més enllà dels èxits professionals de l’economista, la «superidoneïtat» de la seva candidatura per a aquest òrgan col·lectiu, i va assegurar que aportarà «gran valor afegit» al CES. «La seva candidatura ha suscitat la unanimitat de tothom i és important perquè reflecteix un desig compartit que el CES comenci una nova etapa i jugui un paper encara més important al nostre país», va assenyalar.

Per la seva banda, Díaz va afirmar que Costas és «savi» per les seves preguntes i va afegir que fa molts anys que «desnua» els grans debats del nostre temps. «Sé que el CES és un actiu fonamental en el diagnòstic d’aquest procés de transformació de l’economia espanyola i que Costas comprèn la dimensió d’aquest repte [...]. Les seves reflexions sobre l’economia i sobre la vida acrediten la seva saviesa i la seva professionalitat», va reiterar.

Nadia Calviño ha posat en relleu com d’important és «protegir» i aconseguir que funcionin bé les institucions. «Aquest canvi de direcció en el lideratge de la institució succeeix en un moment particularment important quan s’ha d’accelerar aquesta agenda reformista del Govern amb la posada en marxa del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència», ha remarcat la ministra.

De fet, ha destacat que la setmana vinent es reunirà la comissió ministerial del Pla, que el president del Govern, Pedro Sánchez, el presentarà al Congrés dimecres vinent i que també, al llarg de la setmana que ve, es convocarà la taula del Pla de Recuperació amb els agents socials.

«Crec que aquest compromís amb el diàleg social i aquesta inversió en termes de temps i d’esforç personal es correspon amb la importància d’aquest full de ruta de transformació del país, que preveu un volum sense precedents d’inversions, però també de reformes legislatives en àmbits tan importants com el medi ambient, l’educació, el transport, el mercat laboral i el sistema fiscal», ha afegit Calviño.

A més, ha aprofitat per posar en valor l’«enorme disponibilitat» mostrada pel diàleg social, ja que «gràcies a la seva responsabilitat s’han pogut tirar endavant acords que poden servir per al funcionament del país i crec que els agents socials i el CES són elements vertebradors del país».

Per la seva banda, Díaz, que va assegurar que el CES és la «casa del diàleg social», una «eina definitiva per a la gestió de la crisi actual», va avançar que la reforma de les polítiques actives d’ocupació serà «imminent» i se centrarà en «itineraris individualitzats», i també es renovarà la garantia juvenil per donar un «impuls definitiu» a la formació.

«El diàleg social ens atorga un assessorament molt valuós sense tuteles i sense paternalismes», va defensar Díaz, que va indicar que el contracte social, basat en el treball assalariat i estable, ha enfrontat profundes crisis associades al «neoliberalisme» i a la «desregulació» del mercat laboral, que ara és precís canviar.

El candidat proposat, Antón Costas, va agrair la confiança posada en la seva persona i va assegurar que el CES és l’«única veu col·lectiva» amb què compta el país, així que es va comprometre a «escoltar-la i interpretar-la de manera digna» i orientada sempre cap a l’«interès general».

«Veig el CES com una orquestra simfònica de 60 solistes extraordinaris i em toca ser-ne el director, però l’essència són aquestes 60 veus», va afirmar Costas, després de demanar suport a totes les organitzacions que conformen l’organisme i comprometre’s a «construir i enfortir» relacions de confiança.

Segons la seva opinió, el CES, juntament amb el diàleg social i la negociació col·lectiva, ha de ser capaç de «traslladar la veu de la societat civil» i de «crear un clima de consens» que contribueixi que el sistema polític i el Govern facin després la seva tasca.

Des del costat sindical, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va saludar la proposta de Costas com una «fórmula màgica» que ha permès que totes les associacions l’acceptin sense reserves, li ha mostrat «el total recolzament» del sindicat i li ha demanat que faci de «far» per afrontar els problemes que té la societat espanyola.

Notícies relacionades

Per part de CCOO, la secretària de Dones i Igualtat, Elena Blasco, va assegurar que el nomenament d’Antón Costas és una «bona opció», especialment per la seva «experiència indiscutible», però sobretot pel seu «tarannà conciliador i dialogant», i va afegir que el CES és l’«eina fonamental» per aconseguir solucions «consensuades».

Des dels empresaris, el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha assenyalat que el nomenament de Costas va ser «una gran i molt bona sorpresa». «És una persona més que adequada i té la qualitat de ser una persona transversal. Que bo que és que ens trobem a Espanya gent com tu. Tens tota la nostra confiança», ha dit el president dels empresaris.