Fiscalitat internacional

Yellen promou un impost mínim global per a les multinacionals

  • La secretària del Tresor dels EUA busca impulsar un acord al si del G-20

  • El Govern de Biden pretén augmentar del 13% al 21% la tributació mínima sobre ingressos obtinguts a l’exterior

Yellen promou un impost mínim global per a les multinacionals
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En el seu primer discurs sobre política econòmica internacional des que va assumir les regnes del Departament del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen ha remarcat la necessitat d’assolir un acord global per imposar un tribut mínim a les empreses multinacionals i «acabar amb la carrera a la baixa en termes d’impostos corporatius dels últims 30 anys». Yellen va afirmar que està treballant per aconseguir aquest acord en el marc del G-20, el fòrum que representa les economies més avançades del món, un pacte que podria servir per convèncer altres països més dèbils i necessitats de la inversió internacional. La negociació global inclou 140 països i està sent liderada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE).

Notícies relacionades

L’impost mínim global busca frenar la deslocalització d’empreses i llocs de treball de les últimes dècades, propiciada a mesura que les multinacionals optaven per establir-se o declarar els seus beneficis en paradisos fiscals per reduir al màxim la seva factura tributària. L’Administració Biden ha fet d’aquest impost un dels seus pilars per finançar el massiu pla d’infraestructures que va proposar la setmana passada. Pretén augmentar del 13% actual al 21% la tributació mínima sobre els ingressos obtinguts fora dels EUA, però és molt conscient que difícilment podrà frenar l’èxode empresarial si els seus competidors no accepten les mateixes regles. 

«És important acabar amb les pressions de la competició tributària», va afirmar Yellen en un discurs davant el Chicago Council on Global Affairs, que coincideix amb l’inici de l’Assemblea de Primavera del Fons Monetari Internacional. «Hem d’assegurar-nos que els governs compten amb sistemes fiscals estables capaços de recaptar prou ingressos per invertir en serveis públics essencials i respondre a les crisis».