gegant financer

La nova CaixaBank inicia aquest dilluns la seva etapa en la borsa

L’entitat promou la seva primera campanya institucional després de l’absorció de Bankia

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Després de col·locar el seu logo als edificis més emblemàtics de Bankia aquest cap de setmana, com una de les torres Kio a l’epicentre financer de Madid, la nova CaixaBank s’estrena a la borsa. Les accions de Bankia van cotitzar divendres per últim cop, el mateix dia en què la fusió es va fer jurídicament efectiva a l’inscriure’s l’escriptura de l’operació al Registre Mercantil de València, ciutat on hi ha la seu social del grup d’origen català. Les borses acolliran a partir d’avui la negociació de les 2.079.209.002 noves accions de CaixaBank que rebran els propietaris de la ja extinta entitat nacionalitzada, hereva de Caixa Madrid, Bancaja i altres noves entitats d’estalvi menors.

Segons l’anunci de bescanvi d’accions, Iberclear –la firma encarregada del registre de valors a la borsa espanyola– determinarà demà les «posicions de Bankia a bescanviar per accions» del nou banc. «Per recollir més informació sobre el moment en què les accions entregades en bescanvi estaran a la seva disposició, cada accionista de Bankia haurà de consultar a l’entitat o entitats participants en Iberclear que siguin dipositàries de les seves accions de Bankia-CaixaBank», recomanen des de l’entitat.

Els accionistes de l’entitat nacionalitzada rebran per cada una de les seves accions 0,6845 dels nous títols de CaixaBank. És a dir, si en tenen 1.000 de Bankia, n’obtindran 684. Pot passar que, una vegada realitzat el canvi, encara els quedin un nombre de títols de Bankia menor al qual dona dret a rebre una acció de l’entitat catalana. En aquest cas, se’ls abonarà en efectiu el seu valor, calculat amb la mitjana de les tres últimes sessions borsàries.

Les accions de CaixaBank van tancar divendres en borsa a 2,611 euros després d’haver pujat un 2,47%. El dia abans que s’anunciés la fusió a principis de setembre cotitzaven a 1,816 euros i, per tant, des d’aleshores, s’han revaloritzat un 43,7%. Des de començament d’any s’han revaloritzat un 24,3%, la tercera pujada més gran d’entre els vuit bancs cotitzats espanyols (per darrere de Bankinter i Sabadell) i molt per sobre del 5,3% del conjunt de l’Ibex 35. CaixaBank preveu unes sinergies de 1.000 milions d’euros a l’any (770 milions menys de despeses i la resta de més ingressos) i el seu compliment i l’entorn en què operi el sector financer dependrà la seva cotització a partir d’ara.

Notícies relacionades

Al mateix temps que la seva estrena en borsa, CaixaBank promourà aquest dilluns la seva primera campanya institucional de publicitat després de culminar la seva fusió. Amb el lema «Ser els primers a estar amb tu», el banc ha destacat que vol remarcar el lideratge que li atorga un volum d’actius de 623.800 milions, prop de 20 milions de clients i la xarxa d’oficines més extensa i especialitzada del sector, amb presència en uns 2.200 municipis. El nou grup ha aconseguit la primera posició en la quota de mercat en dipòsits (24%), crèdits (26%) i estalvi a llarg termini (29%), que inclou les assegurances d’estalvi, els fons d’inversió i els plans de pensions.

La frenètica activitat d’integració seguirà amb el primer consell d’administració dimarts per designar José Ignacio Goirigolzarri president de l’entitat i ratificar el conseller delegat, Gonzalo Gortázar.