Impostos

Hisenda no fa cas de la petició del Congrés i el Senat per rebaixar l’IVA de les perruqueries

El sector calcula que retallar l’impost del 21% al 10% injectaria 451 milions als seus negocis

El PP i ERC tiren endavant tres iniciatives a les cambres per abaixar el tribut amb l’únic vot en contra del PSOE

El Govern insisteix que no es planteja ara abaixar aquesta fiscalitat i recorda que va ser el PP qui la va apujar

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Aquesta setmana, el Congrés i el Senat han aprovat tres iniciatives que insten el Govern a abaixar del 21% al 10% l’IVA de les perruqueries i centres d’estètica. Les iniciatives han tirat endavant malgrat el vot en contra del PSOE i l’abstenció d’Unides Podem. El Ministeri d’Hisenda, per la seva banda, insisteix que el Govern no es planteja ara rebaixes de l’IVA i recorda que va ser un Executiu del PP el que va apujar aquest IVA al 21% el 2011.

El 23 de març, la Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats va aprovar dues proposicions no de llei (PNL), una del PP i una altra d’ERC, instant el Govern a abaixar l’IVA de les perruqueries amb l’únic vot en contra del PSOE. El mateix va passar dijous a la Comissió d’Hisenda del Senat, en què va tirar endavant una moció en el mateix sentit del PP, que va sumar el suport d’ERC, Esquerra Confederal, Bildu, Coalició Canàries i Terol existeix. Al Congrés dels Diputats, el diputat d’ Unides Podem Txema Guijarro va justificar la seva abstenció per la confiança d’aconseguir incorporar el sector de les perruqueries «i d’altres» al llistat d’activitats amb accés al paquet de 7.000 milions d’ajudes directes a les pimes disposat pel Govern, en què no han sigut incloses.

«El Govern està obligat des d’un punt de vista legal a atendre les mocions del Senat o les proposicions no de llei del Congrés. Hi ha moltes mocions que no es compleixen», admet la senadora del Grup Popular i portaveu a la Comissió d’Hisenda, Elena Muñoz. «No obstant, crec que després d’haver-hi hagut tres votacions –dues al Congrés i una al Senat– en què el PSOE s’ha quedat sol, el Govern hauria d’atendre la petició», afegeix.

Vaivens polítics

En el primer paquet de mesures d’ajustament del Govern del PP de Mariano Rajoy es va incloure la pujada de l’IVA de les perruqueries al 21% a partir del 2012. La senadora popular recorda que llavors es va dir que aquesta mesura seria temporal. Estant a l’oposició el PSOE va demanar l’abril de 2018 abaixar aquest IVA al 10% i el Govern del PP no en va fer cas. Ara és el PP un dels grups polítics que insta a rebaixar l’IVA i és el PSOE, des del Govern, qui no en fa cas. «Ja és el moment de tornar a aquest sector l’esforç que van fer en el seu moment», afirma la senadora popular Muñoz.

Després de las protestes del sector –l’última, el 22 de març–, l’Aliança Empresarial per la Perruqueria y l’Estètica ha emès un comunicat en què valora «el vot favorable de tots els partits del grup parlamentari Esquerra Republicana-EH Bildu, el grup parlamentari basc (EAJ-PNV), el grup parlamentario nacionalista Junts per Catalunya-Coalició Canària/Partit Nacionalista Canari, el grup parlamentari Esquerra Confederal (Endavant Andalusia, Més per Mallorca, Més Madrid, Compromís, Geroa Bai i Catalunya en Comú Podem), i el grup parlamentario mixt (Teruel existeix, Vox, UPN, Partit Aragonès, Cs i Partit Regionalista de Cantàbria)». L’Aliança d’Empreses, alhora, deplora «la intransigència del PSOE».

Notícies relacionades

«La baixada al 10% de l’IVA, podria produir una injecció de 451 milions d’euros en un sector que durant 2020 tindrà unes pèrdues aproximades de 1.280 milions d’euros», afirmen des de la plataforma empresarial, que ha iniciat contactes amb els grups polítics per traslladar-los la seva petició.