Reacciona a la petició fiscal

Rato reitera la seva innocència i se sent «indefens»

  • L’exministre d’Aznar considera «increïble que una institució pública de la justícia espanyola utilitzi aquestes maneres per atacar i malmetre la imatge i l’honor d’una persona»

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443 / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts

L’exvicepresident econòmic en l’etapa de govern de José María Aznar, Rodrigo Rato, ha reiterat la seva innocència i ha afirmat que se sent «completament indefens davant l’omnipotència i impunitat constant de determinades institucions del sistema de justícia», després de conèixer-se que la fiscalia demana 83 anys de presó per a ell per un total de 15 delictes. «No hauria de ser aquest el moment processal per plantejar una nova causa, davant la feblesa de l’efectivament realitzada, emparant-se en la impunitat del paper institucional que el nostre ordenament jurídic atorga als fiscals», assenyala Rato en un comunicat remès a Europa Press.

«Davant l’omnipotència i impunitat constant de determinades institucions del nostre sistema de justícia, no puc sinó sentir-me completament indefens. Reitero la meva innocència dels delictes que se m’atribueixen, retirant els arguments i proves que durant sis anys he plantejat. Em remeto al meu escrit de defensa que presentaré davant el jutge en la seva data», afirma l’expresident de Bankia. Per a l’ex director general de l’FMI, «resulta increïble que una institució pública de la justícia espanyola utilitzi aquestes maneres per atacar i malmetre la imatge i l’honor d’una persona».

Notícies relacionades

«Abans de donar a conèixer l’escrit d’acusació i, per tant, donar-me capacitat de defensa, la Fiscalia Anticorrupció divulga els seus arguments en una nota de premsa, una cosa especialment exclosa en un procediment sumari», indica l’exministre d’Economia. En aquest sentit, recorda que en el seu discurs amb motiu de l’any judicial del 2020, la fiscal general va fer al·lusió a un imminent Codi de Bones Pràctiques que Rato espera que contingui regles «respecte a la divulgació selectiva i filtració interessada». «Divulgar notes de premsa en lloc de la totalitat dels escrits no protegeix cap bé públic ni cap dret, sinó tot el contrari», lamenta.

Quant al fons de l’acusació de la fiscalia, segons Rato, recull principalment fets i suposats delictes que no han sigut objecte de la instrucció, «anant contra el propi criteri de l’instructor, únic director del procés, que ja ha decidit quins fets haurien quedat indiciàriament acreditats» en una instrucció que ha comptat amb 12 milions de documents requisats, 6 anys de durada i 16 informes de l’Onif, amb les pròrrogues de 36 mesos, sol·licitades per la fiscal, «durant les quals no es va practicar cap diligència».

Temes:

Rodrigo Rato