concentració

Competència aprova la unió de CaixaBank i Bankia

El regulador imposa algunes condicions per evitar l’exclusió financera a determinats municipis

El banc haurà de garantir mesures per evitar que es produeixin situacions de monopoli o duopoli

La mesura permet que la fusió es firmi, registri aquesta mateixa setmana i les accions cotitzin ja dilluns

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) ha autoritzat la fusió de CaixaBank i Bankia amb el compromís que el nou grup actuarà per evitar l’exclusió financera i el possible enduriment de comissions i condicions comercials, segons l’organisme supervisor. Aquesta autorització permet que la fusió es firmi aquesta setmana davant notari i es registri i que a partir del pròxim dilluns comencin a cotitzar les accions del nou grup.

El futur banc serà líder a Espanya en els segments de banca minorista, però la fusió afecta també els mercats d’emissió de targetes, datàfons o TPV i caixers, així com a la venda d’assegurances i la gestió de plans i fons de pensions.

Notícies relacionades

Després de l’anàlisi de tots aquests mercats, la CNMC ha arribat a la conclusió que l’operació no suposarà una amenaça per a la competència en aquests mercats, ja sigui perquè les quotes resultants «no són preocupants» o perquè existeix prou competència.

De tota manera, també conclou que l’operació sí que suposa una amenaça en determinats àmbits del mercat de banca minorista, especialment en el referent a la presència a petites localitats i acords per a l’ús de caixers. Les entitats ja es van comprometre al seu dia a evitar el tancament de sucursals a localitats que podrien quedar-se sense bancs.