Resultats

El grup químic Basf factura el 15% menys, tot i que anuncia una inversió de 59 milions a Espanya

  • Els mals resultats en la seva divisió especialitzada en l’automòbil perjudiquen el balanç del grup d’origen alemany

2
Es llegeix en minuts

El grup químic alemany BASF va generar el 2020 unes vendes a Espanya per valor de 1.078 milions d’euros, un 15% menys que l’any anterior, i que des del grup atribueixen a l’impacte de la pandèmia, especialment en la seva divisió de l’automoció. Malgrat aquesta reducció de vendes, l’entramat empresarial ha anunciat per a aquest 2021 que portarà a terme una inversió rècord a les seves instal·lacions de 59,5 milions, que es repartiran entre les seves plantes a Tarragona i Guadalajara. La caiguda del 15% dels volums de comandes, gran part procedent del sector de l’automoció, i l’increment dels preus expliquen la disminució de les vendes, segons ha explicat aquest dimarts en conferència de premsa el director general del Grupo BASF a Espanya, Carles Navarro.

De cara al 2021, el directiu s’ha mostrat «moderadament optimista» i confia que es mantingui la recuperació de vendes iniciada a finals del 2020, cosa que faria possible que el grup «torni al camí del creixement». «El 2020 ha sigut un any desafiador i això es reflecteix en els resultats», ha assegurat Navarro, que ha destacat que, malgrat les dificultats pel context econòmic de crisi, el grup ha aconseguit mantenir les inversions programades i ha decidit injectar 59,5 milions més a les seves instal·lacions a Espanya.

Aquesta xifra d’inversió supera l’executada el 2020 (56 milions) i fins i tot la del 2019 i el 2018, cosa que ha portat l’executiu a qualificar-la d’«històrica». «Si les inversions són una bona clau del compromís amb el territori, ja es veu que Espanya és un mercat absolutament estratègic, on volem ser a llarg termini», ha remarcat. La planta de BASF a la Canonja (Tarragona) absorbirà el 50% de la inversió per a aquest any, en especial la planta de propilè, que gestiona el grup químic a través d’una ‘joint venture’, i que serà ampliada.

Notícies relacionades

La companyia realitzarà les obres d’ampliació aprofitant una parada tècnica de manteniment prevista per a aquest octubre, cosa que tindrà un efecte també en la reducció de la producció. Aquestes instal·lacions serviran també d’aparador aquest 2021 per a les primeres proves d’ús de la xarxa privada de telecomunicacions 5G en la indústria química espanyola i que BASF portarà a terme en aliança amb Cellnex.

El grup químic alemany té previst així mateix ampliar amb 150 nous contractats la plantilla del seu ‘hub’ digital a Madrid, que arribarà així als 280 empleats. Les instal·lacions de Marchamalo (Guadalajara) rebran, a més, una part de la inversió d’aquest 2021, amb la qual es pretén preparar la planta de pintures per acollir més càrrega de treball procedent d’Europa. «Malgrat ser un any desafiador, hem resistit mentre lluitàvem contra la pandèmia i ajudàvem la societat a combatre-la. Tenim un compromís fort amb Espanya i augmentarem la nostra inversió aquí. Mirem el futur amb optimisme, ja que confiem que el 2021 sigui un any de recuperació de les vendes», ha insistit Navarro.