Wallbox crearà 400 llocs de treball aquest any en una nova planta a la Zona Franca

La nova fàbrica basada en economia circular produirà equips per a recàrrega elèctrica d’automòbils, després d’una inversió d’uns nou milions d’euros

L’acord amb el Consorci de la Zona Franca suposa l’arrendament durant 10 anys d’una parcel·la de 16.800 metres quadrats

Wallbox crearà 400 llocs de treball aquest any en una nova planta a la Zona Franca
5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Via lliure a una nova planta a la Zona Franca de Barcelona per a la fabricació de productes destinats a la mobilitat elèctrica. Aquest dilluns, la firma Wallbox ha firmat un contracte d’arrendament fins al 2031 d’una parcel·la on ubicarà les instal·lacions. Wallbox, que fabrica solucions de càrrega intel·ligents per a vehicles elèctrics, ha anunciat que invertirà en el projecte uns nou milions d’euros. 

Enric Asunción, CEO de Wallbox, i Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), han firmat aquest dilluns a la seu de l’entitat el contracte d’arrendament amb una durada de 10 anys. La nova fàbrica, situada al carrer D, número 26, ocuparà una parcel·la de 16.800 metres quadrats, amb una nau d’11.220 metres quadrats que en els pròxims mesos passarà per obres d’adaptació per adequar-se a les activitats de producció, validació i emmagatzematge. La posada en marxa de les línies de producció està prevista per al quart trimestre d’aquest any. El pla d’expansió de Wallbox amb la nova planta preveu duplicar la seva actual plantilla, arribant al final del 2021 als 800 treballadors, dels quals una quarta part estarà implicada directament o indirectament en el procés productiu. 

Durant la primera meitat del 2020, Wallbox va completar una ronda d’inversió de 23 milions d’euros i al febrer del 2021 va tancar una ronda de finançament de 33 milions d’euros per a la seva expansió a nous mercats, l’ampliació de les instal·lacions de fabricació i investigació i desenvolupament, així com per a la contractació de personal. És per aquest finançament i projecte una firma prometedora, amb recursos i un pla de desenvolupament definits, tot i que la seva facturació, estimada en uns 30 milions d’euros, encara no li ha permès aconseguir beneficis. Es calcula que arribarà a la rendibilitat entre el 2022 i el 2023, en un mercat necessitat d’estendre connexions elèctriques per a vehicles, tant públics com privats. La propietat de la companyia està en mans de fons inversors i dels fundadors, que mantenen un percentatge rellevant però inferior al 50%. Des del seu naixement, la companyia ha captat un total de 60 milions d’euros en finançament.

Wallbox compta amb els òrgans de decisió a Catalunya i una fàbrica a Sant Andreu de la Barca, que fins ara ha cobert les seves necessitats productives per proveir els més de 60 mercats en què comercialitza els seus productes. Té a més una altra fàbrica a la Xina destinada a proveir aquest mercat exclusivament. Amb la incorporació d’aquestes noves instal·lacions, Wallbox espera cobrir la demanda creixent dels diferents mercats on té presència, duplicant la seva capacitat productiva total.

Walbox compta amb 400 treballadors, repartits en oficines d’Europa, Àsia i Amèrica, així com les dues fàbriques pròpies. Al seu portafolis ofereix quatre tipus de carregadors, entre els quals hi ha Quasar, el primer carregador bidireccional per a la llar, amb tecnologia de càrrega bidireccional avançada i element clau per al seu creixement en els pròxims anys. 

«La nova fàbrica representa no només un pas molt important per al futur de Wallbox, sinó també per a la indústria de l’automoció a Espanya que, com a tot el món, va cap a l’electrificació. A la Zona Franca hem trobat la infraestructura i l’entorn necessaris per instal·lar una fàbrica puntera que ens permetrà continuar consolidant el nostre lideratge en el sector de la recàrrega elèctrica i maneig energètic a nivell global», va comentar Asunción. El directiu va confiar que la inversió «sigui la primera pedra per a la creació d’un ‘hub’ mundial d’electromobilitat a Espanya».

Fàbrica pionera en economia circular

Durant l’acte de firma, Pere Navarro va assenyalar que atraure Wallbox reafirma l’objectiu del Consorci «de liderar la transició cap a una nova economia basada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU». Wallbox aspira a dissenyar una fàbrica concebuda des de l’òptica circular. Una fàbrica 4.0 anomenada també «del futur» o «intel·ligent», que es caracteritza per una elevada automatització. La fàbrica comptarà amb un sistema innovador de gestió energètica, que a través de la seva regeneració permetrà la reutilització del 75% de l’energia consumida en el procés productiu. Es preveu la instal·lació de panells solars fotovoltaics amb 300 kW de potència que aportaran la capacitat de proveir entre el 30% i el 60% de la producció amb energia solar. Aquest plantejament permetrà l’estalvi diari equivalent al consum energètic d’un edifici residencial amb 80 vivendes. La previsió és que en el futur l’energia fotovoltaica s’estengui i atengui fins a un 90% de la necessitat d’energia per a la producció.

Notícies relacionades

El concepte ‘Cradle to Cradle’ (consumir el que es genera), que serà aplicat de manera pionera a les obres d’adequació de la fàbrica, busca eliminar la generació de residus a través del disseny i de materials ecoeficients. El concepte ja ha sigut aplicat per l’empresa a les obres d’actualització i reforma de la seva seu corporativa també situada a la Zona Franca, i són part del compromís de l’empresa per buscar promoure la sostenibilitat en tots els aspectes del seu negoci.  

El Consorci és una empresa pública que es finança íntegrament amb fons propis com són els arrendaments industrials del polígon de la Zona Franca de Barcelona i amb la seva gestió patrimonial. Tot i que el seu camp principal d’activitat és el polígon industrial i la seva zona franca duanera, també promou edificis, terra urbà i industrial, actua de dinamitzador per a la transformació empresarial cap a l’economia 4.0 i organitza esdeveniments d’interès econòmic per a Barcelona, com el saló logístic SIL o l’immobiliari BMP, així com esdeveniments de format innovador com la Barcelona New Economy Week (BNEW) i la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW). Al seu plenari té representants del Govern espanyol, de l’Ajuntament de Barcelona i de les principals entitats econòmiques de la ciutat.