Per la pandèmia

Les reclamacions per consum van augmentar el 67% a Catalunya l’any passat

Una quarta part de les reclamacions es van concentrar al sector del transport per la cancel·lació de vols durant la pandèmia

Un avió de Ryanair, a l’aeroport del Prat, el mes d’agost passat.

Un avió de Ryanair, a l’aeroport del Prat, el mes d’agost passat. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’Agència Catalana del Consum (ACC) va gestionar un total de 28.574 reclamacions el 2020, un 66.6% més que el 2019. Una quarta part de les reclamacions es van concentrar al sector del transport, a causa sobretot de la cancel·lació de vols durant la pandèmia. Durant el 2020, l’ACC va retirar del mercat un total de 233.506 articles, un 420,28% més que el 2019; majoritàriament mascaretes i equips de protecció individual. Les reclamacions resoltes per acord de mediació van augmentar un 25,74% respecte del 2019. L’ACC va atendre 43.081 consultes, va rebre 2.111 denúncies i va resoldre 405 expedients amb sanció.

La pandèmia del coronavirus va accelerar l’activitat de l’ACC com a conseqüència del tancament d’hotels i allotjaments turístics; de bars, cafeteries i restaurants; de locals d’espectacles, instal·lacions culturals, artístiques, esportives i d’oci. Les restriccions severes en la mobilitat i, per tant, dels transports en general van afectar directament els consumidors. També hi ha hagut problemes per a l’execució de processos administratius, la realització de l’activitat inspectora i de les activitats de formació i educatives.

Els serveis de transport han passat a ser el sector que registra un nombre més elevat de reclamacions (24,8%), principalment per les afectacions en el transport aeri derivades de les mesures preses per fer front a la crisi sanitària, que van provocar una cancel·lació massiva de vols. Els serveis de telecomunicacions i internet passen de ser el sector que acumulava més reclamacions el 2019 a situar-se en la tercera posició a l’exercici 2020, amb el 18,7% de les reclamacions rebudes.

Queixes d’estrangers

L’ACC va rebre l’any passat 3.611 reclamacions transfrontereres, un 242,6% més que el 2019. Els serveis de transport per avió concentren la majoria de les reclamacions (2.167), seguits a distància per altres serveis generals de consum; restauració i allotjaments turístics, béns i productes de consum; serveis financers; serveis de telecomunicacions i internet; aliments i, en darrer lloc, serveis d’electricitat, gas i aigua.

Notícies relacionades

Les companyies aèries i les operadores de telefonia encapçalen la llista de les empreses amb més reclamacions: Vueling, amb 2.170 reclamacions; Orange Espagne, amb 1.834; Vodafone, amb 1.482, i Ryanair, amb 1.313. La resta de les companyies que han acumulat més reclamacions són Telefónica, Endesa, Edreams, Naturgy Iberia, Xfera Móviles i Energía XXI Comercializadora. Aquestes companyies, que concentren la majoria de les reclamacions, són empreses que presten serveis bàsics o d’ús molt generalitzat i que, per tant, tenen un volum molt important de clients.

Del total de reclamacions, el 75% (21.558) van ser gestionades per la mateixa ACC i el 25% (7.016) es van traslladar als organismes competents en la matèria. De les reclamacions gestionades per l’Agència es van resoldre el 38,08% per la via de la mediació o l’arbitratge: el 5,72% (1.233) van ser laudes dictats per la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i entre el 32% i el 36% (6.976) van ser mediacions. Si es compara amb l’any anterior, els casos resolts per acord de mediació han augmentat un 25,74%. Les telecomunicacions continuen sent el sector amb més casos resolts per mediació (un 31,6%); seguit dels serveis de transport, sobretot per a casos relacionats amb la cancel·lació

Temes:

Consum