Mesures per la pandèmia

El Govern nega tensions internes per aprovar el pla d’ajuda a empreses

  • Montero assegura que el retard en l’aprovació es va deure «només i exclusivament a qüestions tècniques»

  • Echenique també assegura que Podem no és responsable del «bloqueig» que s’ha produït

La vicepresidenta Tercera del Gobierno  Nadia Calvino  comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados  a 9 de diciembre de 2020   9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO  EUROPA PRESS R Rubio POOL  09 12 2020

La vicepresidenta Tercera del Gobierno Nadia Calvino comparece en la comision de Asuntos Economicos y Transformacion Digital del Congreso de los Diputados a 9 de diciembre de 2020 9 DICIEMBRE 2020 NADIA CALVINO ASUNTOS ECONOMICOS TRANSFORMACION DIGITAL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS POLITICA ECONOMIA FINANZAS GOBIERNO EUROPA PRESS R Rubio POOL 09 12 2020 / EUROPA PRESS R Rubio POOL

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha negat amb insistència que el retard en l’aprovació del pla d’11.000 milions d’euros en recolzaments a empresa, previst per a aquest dimarts però retardat a última hora de dilluns fins a un Consell de Ministres extraordinari divendres, es degui a «una tensió o un conflicte» al si de l’Executiu. L’ajornament, ha assegurat, respon «només i exclusivament a qüestions tècniques». El que sí que ha confirmat és que el paquet s’aprovarà divendres, en lloc d’esperar a la reunió ordinària de dimarts, per prorrogar la moratòria en els concursos de creditors forçosos que venç aquest diumenge, 14.

En la mateixa línia, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha negat que la seva formació és la responsable de l’ajornament. «Em consta que no és per motiu nostre que hi ha un bloqueig, que espero i confio que sigui temporal a aquest decret tan important», ha afirmat abans d’assegurar desconèixer «què està bloquejant en aquests moments el tràmit d’aquest decret».

Els seus missatges xoquen amb les afirmacions que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va realitzar aquest dilluns a la nit a la cadena SER poc abans que el Govern confirmés que anava a retardar l’aprovació del pla a dilluns. «Com sempre dic, per a qualsevol tema, també per a això, que serà un reial decret llei, sempre em toca estar bregant amb tothom. No m’escapo de res, com és la meva feina», va afirmar la número dos de l’Executiu.

Perfilat

Montero ha afirmat que el seu departament i el Ministeri d’Economia tenen decidides les principals claus del pla, però han decidit consultar alguns organismes ja que és un reial decret llei «complicat» des del punt de vista jurídic. S’ha negat a donar-ne detalls amb l’argument que el «Consell de Ministres és sobirà per alterar el text legal» que presentin els dos departaments divendres, però ha assegurat que ja està decidit el repartiment dels 11.000 milions entre els tres components que tindrà el pla, així com que hi haurà ajudes directes a les empreses a través d’un «model de cogovernança» (amb referència a la possibilitat d’atorgar-les a través de les comunitats autònomes).

Notícies relacionades

El pla té tres components: les esmentades ajudes directes per cobrir part dels costos fixos (com lloguers i subministraments) d’empreses viables en problemes per la pandèmia; fons per convertir part dels crèdits bancaris amb aval públic de l’ICO en instruments de capital dins d’un marc per a reestructuracions que es vehicularà a través d’un codi de bones pràctiques, com va avançar aquest diari; i altres recolzaments de capital a empreses mitjanes no vinculats als préstecs ICO a través d’un fons gestionat per l’empresa pública Cofides. Segons va publicar ‘Reuters’ dilluns citant fonts del Govern, els dos primers podrien estar dotats amb 5.000 milions d’euros cada un i el tercer amb 1.000 milions més.

El cert és que Podem va traslladar divendres al Ministeri d’Economia, de Nadia Calviño, la seva proposta de dedicar 8.000 milions a transferències directes a les empreses i la seva oposició que es canalitzin a través de les comunitats autònomes. Altres ministeris sota l’òrbita del PSOE també aposten per prioritzar aquest tipus d’ajudes. Calviño, en canvi, és partidària d’un repartiment més equilibrat entre ajuts i reestructuracions i ha estat insistint en les últimes setmanes que les autonomies són les que estan millor situades per donar ajudes directes, perquè coneixen millor l’efecte que les seves diferents i dispars mesures sanitàries de contenció de la pandèmia han tingut a les empreses de la seva zona.