Turisme

Maroto anuncia un projecte pilot per provar el passaport sanitari a Espanya

Encara no té data d’inici ni localització però no es descarta que inclogui tant localitzacions a la Península com a les illes

Les destinacions de sol i platja demanen un augment de la participació dels ajuntaments en l’IVA per abordar la seva regeneració

Es llegeix en minuts

Espanya llançarà un projecte pilot per provar la idoneïtat del passaport sanitari dins el marc del programa coordinat de la Unió Europea, segons ha anunciat la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. L’objectiu d’aquest certificat és normalitzar els viatges abans de l’arribada de l’estiu, la temporada alta del sector, després d’un any negre per al turisme amb la pèrdua de més de 60 milions de viatgers.

Aquesta prova, anunciada per la ministra, encara no té data d’inici ni tampoc s’han establert les localitzacions en què es farà. No obstant, Maroto no ha descartat que hi hagi ubicacions a la Península, a més d’alguna de les illes. 

La ministra ha fet l’anunci en declaracions als mitjans de comunicació després de la celebració d’una jornada organitzada pel ‘lobby’ turístic Exceltur per presentar un informe sobre les destinacions turístiques pioneres situades al litoral que reclamen un canvi en el finançament dels ajuntaments turístics per poder abordar la seva regeneració. Segons l’estudi, les 15 principals destinacions de costa generen 108.000 milions d’euros i 1,6 milions de llocs de treball, és a dir, el 8,7% del PIB espanyol i el 70,5% del PIB turístic.

Zones com Torremolinos, Calvià o Benidorm que reclamen, d’una banda, resoldre l’«endèmica» situació d’aquestes destinacions que els impedeix fer millores a través d’un augment de la participació dels ajuntaments en els ingressos per IVA que genera la seva activitat turística i, per l’altra, tenir en compte en el repartiment dels fons la població «estable» d’aquestes localitats, que inclou la que té residència però no està censada i la flotant que hi va a l’estiu, i no només la censada a l’hora de rebre. Un exemple és l’Ajuntament de Marbella, que compta amb 150.000 persones censades i, no obstant, té 300.000 persones com a residents habituals i fins a 600.000 a l’estiu.

Notícies relacionades

A aquesta solució estructural de les anomenades destinacions madures s’afegeixen els fons europeus del Pla de Recuperació que poden servir per ajudar aquestes destinacions a impulsar millores, com va passar a Magaluf o Miami, segons va recordar el vicepresident i conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer. En aquest sentit, cadenes hoteleres com Meliá, Iberostar, Riu i Barceló s’han ajuntat per presentar un projecte a la manifestació d’interès oberta pel Ministeri d’Indústria per, amb l’ajuda dels fons europeus, mobilitzar 2.000 milions d’euros en la transformació d’aquestes destinacions de sol i platja.

«Però abans de les ajudes del Next Generation cal parlar del pla de rescat», ha recordat Escarrer. «Després cal definir el model de desenvolupament turístic d’aquest país, on volem posicionar Espanya com a sector turístic, i en tercer lloc els fons Next Generation», ha afegit el cap de la primera cadena hotelera espanyola.

Temes:

Turisme