Sentència

La justícia europea avala l’impost del 7% a la generació elèctrica

El Tribunal de Justícia de la UE considera que el tribut creat el 2012 no vulnera la legislació europea

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El recurs interposat per l’empresa valenciana Oliva Park contra l’impost del 7% sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE), l’anomenat ‘impost al sol’ que va imposar el Govern de Mariano Rajoy fa gairebé nou anys, ja té resposta del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). La sentència publicada aquest dimecres per la justícia europea rebutja les al·legacions de l’empresa i aclareix que el gravamen és legal i que no vulnera les directives europees sobre productes energètics, impostos especials i foment de l’ús d’energia procedent de renovables, entre d’altres. 

Segons va al·legar la societat mercantil valenciana durant el procediment, malgrat la regulació com a impost directe, la naturalesa i els elements essencials de l’‘impost al sol’ són els propis d’un impost indirecte, que, malgrat tenir nominalment una finalitat mediambiental, és essencialment un impost recaptatori, sense fi específic, sense un fi específic extrafiscal, que discrimina la producció d’energia elèctrica derivada de fonts renovables i que distorsiona el mercat interior d’energia elèctrica i vulnera la lliure competència.

El Govern espanyol, per la seva banda, va defensar que es tracta d’un tribut directe creat el 2021 pel Govern de Mariano Rajoy que grava la producció i incorporació al sistema elèctric de l’energia elèctrica, sense repercussió en el consumidor, amb una finalitat específica mediambiental, que no té relació amb el principi de ‘qui contamina paga’, i que no es discrimina els productors d’energia renovable respecte a la possibilitat de recuperar el cost de l’IVPEE.

Aval a la defensa del Govern

 El Tribunal de Justícia dona la raó a l’Executiu espanyol al considerar que el règim general dels impostos especials no s’oposa a una normativa nacional que estableix un impost que grava la producció i incorporació al sistema elèctric d’energia elèctrica al territori nacional, amb una base imposable que està constituïda per l’import total dels ingressos del subjecte passiu obtinguts per la realització d’aquestes activitats, sense tenir en compte la quantitat d’electricitat efectivament produïda i incorporada a aquest sistema.

Els jutges també remarquen que l’IVPEE no constitueix un impost indirecte que gravi directament o indirectament el consum d’electricitat i estimen que la càrrega fiscal no es repercuteix en els consumidors perquè no hi ha un mecanisme formal de repercussió de l’impost. El TJUE també assenyala en la seva sentència que l’anomenat ‘impost al sol’ es calcula exclusivament en funció de la condició de productor d’electricitat, sobre la base dels ingressos dels subjectes passius parcialment fixats i, per tant, amb independència de la quantitat d’electricitat efectivament produïda i incorporada al sistema elèctric. Per tant, «no hi ha un vincle directe i indissociable entre aquest impost i el consum d’electricitat».

Origen del cas

Notícies relacionades

El contenciós va arrencar quan l’Oficina Gestora d’Impostos Especials de València va rebutjar una sol·licitud de l’empresa de rectificació de les autoliquidacions d’aquest impost dels exercicis compresos entre els anys 2013 i 2016. Se’ls denegava la devolució de 12.609,58 euros, per això va decidir recórrer davant el Tribunal Econòmic Administratiu Regional del País Valencià, que el setembre del 2017 va desestimar la seva reclamació.

Davant aquest revés, Oliva Park va decidir pujar un esglaó més i va recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que té més de mil tres-cents procediments acumulats i provisionalment suspesos sobre la mateixa qüestió, i que va decidir remetre una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE per preguntar si determinats preceptes de la llei que va establir l’IVPEE són compatibles amb diverses directives europees sobre productes energètics, impostos especials i foment de l’ús d’energia procedent de renovables, entre d’altres.

Temes:

Electricitat