Subcontracta de Nissan

El TSJC veta l’oferta per indemnitzar amb 52 dies els exempleats d’Acciona i força el judici

  • El 85% dels 550 acomiadats per l’antiga subcontracta de Nissan van pactar un paquet d’indemnitzacions per evitar anar a judici

  • Els magistrats reconeixen el dret de defensa de la minoria que no va rubricar el pacte i les parts es veuran als tribunals el 18 de març

foto 3700105

foto 3700105

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enèsim gir de guió en el conflicte entre Acciona, antiga subcontracta de Nissan, i els seus extreballadors. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha vetat el pacte col·lectiu assolit el desembre del 2020 entre l’empresa i el 85% dels 556 empleats de la plantilla, que contemplava sortides indemnitzades amb 52 dies per any treballat, sense límit de mensualitats. Finalment, les parts es veuran obligatòriament les cares en el judici previst per al 18 de març, ja que els magistrats han considerat, de manera preliminar, que l’acord col·lectiu vulnerava el dret de defensa de la minoria que no va rubricar el pacte, segons ha fet públic el Col·lectiu Ronda en un comunicat aquest dimarts.

Quan el litigi ja semblava enterrat amb una solució pactada entre la majoria de les parts, els magistrats del TSJC han donat prioritat a les posicions de CCOO i la CGT. Aquestes centrals han defensat la nul·litat de l’acomiadament col·lectiu activat per Acciona, després de trencar aquesta la seva vinculació mercantil amb Nissan. Fins a l’agost, Acciona era la subcontracta de Nissan més gran a Catalunya. La UGT i el Col·lectiu Ronda, malgrat manifestar el seu rebuig de l’ero efectuat per l’empresa cotitzada a l’Ibex 35, han prioritzat aconseguir augmentar les indemnitzacions.

Notícies relacionades

«Estem oberts a negociar», afirmen des de CCOO. La pretensió que tenen des de la central és que Acciona ofereixi recol·locacions per als treballadors que no han secundat el pacte majoritari que van impulsar des de la UGT i Ronda. Si l’empresa entra a negociar i apuja la seva oferta, CCOO obre la porta a evitar el judici. Segons estimacions d’aquesta central, el cost per a Acciona de la seva última oferta ronda els 21,8 milions d’euros i anar a judici i perdre’l li pot elevar la factura fins als 29 milions. L’altra opció possible és que el TSJC falli a favor d’Acciona i els treballadors es quedin amb la indemnització que ja han percebut (de 20 dies per any treballat) i sense els salaris de tramitació.

El judici sobre l’expedient d’Acciona obre diverses incògnites. A l’escenari més desitjable per CCOO i la CGT, els magistrats consideraran nul l’acomiadament i es veuran obligats a readmetre els treballadors i pagar-los el salari des de setembre (quan va executar l’ero) fins al dia d’avui, com si no haguessin sigut acomiadats en cap moment. El problema és que Acciona ja no presta serveis per a Nissan, que va internalitzar aquests treballs de recolzament, i els 556 treballadors ja no podrien reincorporar-se al mateix lloc. Això obligaria l’empresa a recol·locar-los en altres centres de treball d’altres companyies on doni servei o en propis, o bé a acomiadar-los de nou. Cessament que podria tramitar amb una indemnització de 33 dies per any treballat, inferior al pacte tancat.