Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur de febrer

sepe-3

sepe-3 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El febrer del 2021 deixa un balanç d’alguna cosa més d’ocupació i, principalment, més atur. Un mes dolent, amb els registres més baixos des del 2013 tant en nous aturats com en nous treballadors en actiu. Els efectes de la tercera onada que assola Espanya s’han evidenciat notablement aquest mes. El Govern central ha actualitzat aquest dimarts les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen uns sectors més afectats que d’altres i una xifra de treballadors en erto que torna a repuntar. Aquestes són les cinc claus.

Ocupació: El pitjor febrer des del 2013

El mercat laboral espanyol ha sumat 20.632 nous afiliats a la Seguretat Social al febrer, fins a un total de 18,85 milions d’ocupats. És la dada més baixa en un segon mes de l’any des del 2013. El guió habitual en un segon mes de l’any és el següent: el gener és un mal mes en què es destrueix molta ocupació temporal i al febrer s’experimenta un rebot que permet recuperar part d’aquesta ocupació perduda; a expenses dels mesos de primavera i estiu, on més es prodiguen les empreses en la contractació. Aquest febrer el rebot va ser molt fluix, després de perdre’n més de 218.000 al gener.

L’atur torna a superar els 4 milions

L’atur continua escalant un mes més, suma 44.436 de nous inscrits al SEPE i tanca el mes per sobre de la cota dels 4 milions d’aturats. No hi havia tants aturats a Espanya des del 2016. La gran majoria dels nous aturats (el 95%) provenen del sector serveis, el més llastat per les restriccions i la falta de demanda provocada per la pandèmia. Si als 4 milions d’aturats se sumen els 900.000 afectats per erto, a Espanya hi ha gairebé 5 milions de persones sense ocupació activa.

909.000 persones en erto

Els treballadors afectats per un erto de la Covid tornen a pujar i el febrer va tancar amb 909.000 persones en suspensió. Un de cada quatre d’aquests afectats per erto estan en un erto parcial. Els nous tancaments, principalment en comerç o hostaleria, aplicats en la gran majoria de comunitats autònomes expliquen aquest repunt d’uns 150.000 de nous suspesos. La xifra actual de l’afectats per erto, no obstant, és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

.

Els autònoms aguanten

El col·lectiu de treballadors autònoms està mostrant una sostinguda resistència davant la crisi de la Covid. Al febrer el RETA va sumar 5.515 nous treballadors per compte propi respecte al gener, fins a un total de 3,2 milions. Actualment hi ha més autònoms donats d’alta a Espanya que abans de començar la pandèmia. El paper dels ajuts públics habilitats extraordinàriament expliquen part d’aquesta resistència, ja que actualment 511.331 autònoms estan cobrant un subsidi o prestació pública.

Catalunya, millor que Madrid i per sobre de la mitjana

A diferència d’altres mesos, en els quals Catalunya recentment ha registrat estadístiques per sota de la mitjana espanyola, aquest febrer no ha sigut així. Les quatre províncies catalanes han creat més ocupació i han generat menys atur. Els afiliats a la Seguretat Social han pujat en 12.348 persones al febrer a Catalunya, fins a un total de 3,35 ocupats. I, en l’estadística d’atur, ha augmentat en 4.209 aturats a Catalunya, fins a un total de 512.290 aturats.

Temes:

Ocupació Atur