relleu en una patronal

Pimec: eleccions transcendentals

Dimarts s’enfronten una candidatura liderada per l’actual ‘número dos’, Antoni Cañete; i una altra independentista encapçalada per Pere Barrios

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest mes d’eleccions decisives o, com a mínim, importants, després dels comicis del 14-F, la patronal catalana Pimec se la juga. Després de 23 anys de presidència de Josep González, el promotor de la fusió de l’antiga Pimec amb Sefes, l’organització que defensa els interessos de les petites i mitjanes empreses catalanes, afronta unes eleccions amb dues candidatures ben diferents: Una d’encapçalada per l’actual secretari general, Antoni Cañete, profund coneixedor de l’entitat, de la qual és ‘número dos’ des del 2006 i acompanyat per ‘pesos pesants’ del món empresarial sota el lema ‘Activisme empresarial’. L’altra, liderada pel president de Recam Làser, Pere Barrios, també membre de l’organització, però avalat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que persegueix replicar l’èxit independentista aconseguit en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, sota el lema Eines Pimec’, no gaire allunyat de l’‘Eines de País’ amb què van accedir a l’organisme cameral. Barrios és vicepresident de la Cambra, ja que va ser un dels noms destacats de la candidatura que va aixecar Joan Canadell (avui parlamentari de JxCat).

Notícies relacionades

Cañete, que també és president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) i vicepresident de Plataforma Pimes, l’organització creada per fer de contrapès de Cepyme, integrada en la gran patronal CEOE, contraposa la seva intenció de mantenir el caràcter «empresarial» de l’organització amb l’objectiu dels seus adversaris, que considera que persegueixen «polititzar» l’entitat. Per això, després de presentar 400 avals (quatre vegades més dels requerits), ha sumat a la seva candidatura, que considera «transversal» més de 90 persones, entre les quals hi ha Anna Gener (Savills Aguirre Newman), Emili Rousaud (Factorenergía), Maria Teixidó, Anna de Quirós (Cobertis), José María Torres (Numintec), Emma Gumbert, Martina Fonet o el mateix Josep González, entre d’altres.

Barrios, que va marcar com un dels seus objectius essencials arrabassar a l’altra gran patronal, Foment del Treball la representativitat de l’empresariat i quedar com a única organització empresarial catalana, va presentar uns 200 avals (el doble dels requerits). Es dirigeix especialment a les microempreses i autònoms i proposa com a possibles vicepresidents si aconsegueix guanyar Elisabeth Prieto (Bilboa Projectum), Natàlia Guart (Associació Unió de Comerç Rapitenc), Antonio Fernando García (Doga) i Eduard Porta (Promocat Exterior) i fins a sumar 43 persones. Segons el seu parer, Pimec ha pecat de basar-se en el tarannà d’un únic president i «ha perdut força de cara a les administracions i els agents socials».