Exigències empresarials

Comerç i hostaleria creen una gran aliança estatal per reclamar ajuts directes per la Covid

Els dos sectors reclamen 12.500 milions en ajuts directes a abonar als comptes de les empreses

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Comerç i hostaleria han presentat aquest dijous l’Aliança de Comerç i Hostaleria d’Espanya, plataforma creada per agrupar associacions dels dos sectors per exigir a l’Administració ajuts directes i altres mesures de suport davant l’impacte dels tancaments i caiguda d’activitat per la pandèmia de la Covid. El representant de la Confederació Espanyola de Comerç Carlos Moreno i la de l’hostaleria Paula Nevado, portaveus de l’Aliança, han reclamat 12.500 milions en ajuts directes urgents per a les empreses dels dos sectors com una via per evitar una allau de tancaments empresarials i milers d’acomiadaments.

L’Aliança calcula que l’hostaleria requereix 8.500 milions i el comerç, 4.000, en forma d’abonament directe al compte de les empreses. L’impacte de la crisi s’ha traduït ja en una pèrdua de 82.000 milions d’euros en ingressos i mig milió de llocs de treball destruïts, segons l’Aliança. Uns 148.000 negocis ja han tancat. El sector comercial estudia presentar demandes a l’Administració per les mesures de tancament acordades, com ja han fet diverses associacions de l’hostaleria.

Per recolzar dos sectors que suposen el 19,2% del PIB, 730.000 empreses i 4,9 milions de llocs de treball, aquesta aliança reclama l’establiment d’una taula de negociació amb l’Administració per definir un pla d’ajuts en quatre línies bàsiques en matèria financera, laboral, lloguers i fiscals.

En matèria financera reclamen l’increment del període de carència en la devolució dels crèdits en 12 mesos i ajuts directes «proporcionals a la pèrdua d’ingressos».

En matèria laboral reclamen que els ertos es prolonguin fins al 2021 com una via per evitar acomiadaments.

En matèria de lloguers reclamen que s’ampliï el període de protecció jurídica per evitar desnonaments.

En matèria fiscal reclamen la reducció temporal de l’IVA i exempcions en l’impost d’activitats econòmiques, de l’IBI i altres impostos locals.

Notícies relacionades

Comerç i hoteleria consideren que «si no es prenen mesures es pot produir un efecte de bola de neu amb més atur» en el marc d’una «situació dramàtica».

Per al president de l’associació Comertia, David Sánchez, la situació actual incorpora la dificultat afegida per a les empreses per a la planificació financera de l’exercici davant la inexistència de seguretat jurídica i que generar empreses noves serà més car que ajudar la supervivència de les existents.