Incertesa sobre la seva estratègia

S&P col·loca Naturgy en perspectiva negativa després de l’opa d’IFM

  • L’agència de qualificació ressalta la baixa inversió en renovables de Naturgy respecte als seus competidors directes

  • Creu que la possible desalineació dels accionistes si l’oferta d’IFM té èxit «complicaria l’execució de l’estratègia»

naturgy

naturgy

3
Es llegeix en minuts

S&P Global Ratings ha confirmat la qualificació creditícia a llarg termini a ‘BBB’ de Naturgy, però ha empitjorat la seva perspectiva d’’estable’ a ‘negativa’ a causa de «la incertesa sobre l’estratègia a llarg termini del grup i la seva estructura accionarial», després que la companyia ajornés el llançament de l’actualització del seu ‘full de ruta’ davant l’oferta anunciada pel fons IFM per aconseguir fins a un 22,69% del seu capital.

En un informe sobre sis de les principals ‘utilities’ europees, l’agència de qualificació assenyala que manca de «claredat» sobre el pla estratègic a mitjà i llarg termini de Naturgy. En aquest sentit, adverteix que un retard «prolongat» en l’execució d’un pla estratègic podria ampliar aquesta bretxa, i «les costoses inversions en la transició energètica podrien conduir a mètriques creditícies més febles». A més, creu que la possible desalineació dels accionistes si l’oferta d’IFM té èxit «complicaria l’execució de l’estratègia» del grup.

D’altra banda, S&P considera que, fins ara, l’evolució empresarial de Naturgy «no sembla estar ben alineada amb la transició energètica», amb unes inversions en renovables que «estan per darrere de les dels seus parells com Iberdrola, Engie i Enel». Referent a això, adverteix que una exposició superior als actius de gas, unit a unes inversions per sota de la mitjana en els últims anys i una política financera «agressiva» han elevat la pressió perquè la companyia presidida per Francisco Reynés acceleri les inversions en àrees més alineades amb la transició energètica. «No obstant, l’ajornament del pla estratègic afegeix incertesa a la direcció estratègica del grup a mitjà i llarg termini i podria ampliar la bretxa entre el grup i els seus parells», assegura respecte a això.

Per a S&P, Naturgy podria patir una rebaixa en la seva qualificació si adopta una estratègia que «no recolza la sostenibilitat comercial a llarg termini o erosiona el seu perfil de risc financer». Igualment, creu que el grup energètic té per davant «fites importants» en els pròxims sis mesos, perquè el Govern espanyol ha d’aprovar o rebutjar l’oferta d’IFM en aquell període i suposa que la companyia revelaria el seu pla estratègic segons el previst el febrer del 2021 si l’oferta no té èxit. No obstant, si l’oferta es concreta, preveu «més riscos, ja que podria portar temps alinear els objectius estratègics entre IFM i els altres accionistes».

Juntament amb Naturgy, S&P ha procedit també a confirmar les qualificacions creditícies per a Iberdrola (‘BBB+’), Enel (‘BBB+’), EDP (‘BBB-’), Orsted (‘BBB+’) i EnBW (‘A-’), totes amb una perspectiva ‘estable’. Referent a això, l’agència de qualificació considera que aquests grups han construït «una sòlida base d’actius i estan ben posicionats per beneficiar-se plenament de les polítiques de transició energètica reforçades recentment a Europa, amb línies d’inversió sòlides i defensives».

Altres companyies

Notícies relacionades

En el cas concret d’Iberdrola, S&P destaca que la perspectiva ‘estable’ reflecteix la seva expectativa que, malgrat l’ambiciós pla d’inversió d’Iberdrola de 75.000 milions d’euros fins al 2025, les seves mètriques creditícies «s’han de mantenir dins del rang de 17%-20% segons la qualificació actual». En aquest sentit, remarca la fortalesa de les activitats comercials altament diversificades i resilients d’Iberdrola, amb la majoria dels fluxos d’efectiu provinents d’activitats regulades, que es veuran una mica millorades amb l’adquisició de la nord-americana PNM Resources.

Referent a la italiana Enel, matriu d’Endesa, afirma que es tracta d’una de les companyies «més resistents del sector», amb aproximadament el 50% dels seus guanys procedents de les activitats regulades de distribució d’energia i amb una contribució cada vegada major de la generació d’energies renovables contractada a llarg termini, que preveu que representi aproximadament el 25% dels guanys durant 2021-2023. Així, indica que la perspectiva ‘estable’ d’Enel reflecteix la seva expectativa que les seves mètriques creditícies es mantindran relativament estables durant el 2020-2023, malgrat l’augment de les inversions.