Energia

Maroto s’inhibirà de l’opa de Naturgy per un conflicte d’interessos

  • El seu marit és enginyer de l’elèctrica, tot i que no pertany a l’equip directiu de Francisco Reynés

Maroto s’inhibirà de l’opa de Naturgy per un conflicte d’interessos
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, s’inhibirà de resoldre l’expedient de compra del 22,7% de Naturgy per part del fons australià IFM a causa d’un conflicte d’interessos: el seu marit treballa com a enginyer en l’elèctrica que comanda Francisco Reynés, tot i que no forma part de l’equip directiu. Això és que ha traslladat la ministra al president del Govern, Pedro Sánchez, per iniciar el seu «procediment d’abstenció» quan la companyia formalitzi l’oferta davant el Ministeri d’Indústria.

El fons australià ha de fer una sol·licitud formal al departament que dirigeix Reyes Maroto perquè el Govern decideixi si dona el seu beneplàcit a l’oferta en un termini màxim de sis mesos. L’Executiu va blindar aquelles empreses considerades com a «estratègiques» davant els inversors estrangers durant la pandèmia al fixar una espècie d’«acció d’or», segons la qual haurà de donar la seva autorització en totes aquelles adquisicions iguals o superiors al 10% del capital.

Notícies relacionades

Segons fonts pròximes a la ministra, Maroto no tindria per què inhibir-se’n, ja que «el seu marit no té cap càrrec directiu», però ha decidit fer-ho «perquè no hi hagi cap dubte». Està previst que l’opa es presenti aquesta setmana davant Indústria, així que la ministra ha comunicat de manera verbal a Sánchez la seva decisió i ha deixat ja firmades les cartes pertinents, ja que aquesta tarda serà fora de Madrid. A més, segons afirmen les esmentades fonts, des que es va anunciar l’opa, Maroto no ha volgut saber res de l’oferta per evitar qualsevol suspicàcia i, si bé hi va haver algun contacte previ entre IFM i el ministeri de caràcter tècnic ella no va participar en cap d’aquests contactes.

A partir d’ara, una vegada arribi la sol·licitud al ministeri, la Secretaria d’Estat de Comerç ha de fer un informe tècnic sobre l’empresa compradora i l’empresa comprada i establir en quines condicions s’hauria d’acceptar o no l’oferta. Aquest informe passa al Consell de Ministres que serà l’encarregat de decidir què passa amb l’opa. En aquesta discussió, Reyes Maroto no hi serà i la seva representació serà delegada en una altra persona que ha de ser elegida pel president Pedro Sánchez.