PLA PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA
El Govern proposa 27 projectes per optar als fons Next Generation EU
Les iniciatives són la descarbonització, producció de bateries elèctriques per a l’automoció o racionalització de l’ús de l’aigua

El Govern de la Generalitat ha seleccionat un total de 27 projectes emblemàtics catalans que seran candidats a optar als recursos del fons europeu Next Generation EU, un mecanisme de finançament impulsat per contribuir a la reconstrucció econòmica i social després de la pandèmia de la Covid-19.
Les iniciatives triades van des de projectes de descarbonització, de producció de bateries elèctriques per al sector de l’automoció i de la racionalització de l’ús de l’aigua, entre d’altres.
Els 27 projectes han sigut seleccionats per la comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (Coreco) d’entre les 542 iniciatives presentades per l’Administració (Generalitat i ens locals), empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector, que han enviat les seves propostes, a través de les bústies electròniques habilitades per la Generalitat. Les bústies es mantindran oberts per rebre propostes fins que el Govern de la Generalitat i l’Executiu estatal facin públiques les convocatòries inicials per sol·licitar els fons.
Durant els últims mesos, la Coreco ha estudiat i ha valorat les 542 propostes conjuntament amb el comitè assessor Catalunya-Next Generation EU (Conextran CAT-EU), el grup d’experts creat expressament per impulsar els projectes amb més potencial i capacitat transformadora. Els projectes també s’han compartit amb actors econòmics i socials del país, així com amb representants dels ens locals.
La selecció s’ha fet basant-se en 10 criteris de priorització: la singularitat dels projectes, el seu grau de maduresa, l’import, el potencial de comercialització, la capacitat d’inversió en tendències de futur, el seu lideratge fort, la contribució a la reindustrialització del país, el foment de l’equilibri territorial, la contribució a la lluita contra el canvi climàtic i la capacitat de generar benestar i progrés social. En la seva valoració, els experts també han tingut en compte la factibilitat dels projectes, és a dir, la capacitat dels seus promotors de portar-los a terme en el calendari establert pels fons Next Generation EU. En aquest sentit, es preveu que, en cas d’accedir als fons, tots els projectes emblemàtics proposats per la Coreco podrien començar a executar-se en el transcurs d’aquest any.
Una proposta per impulsar la competitivitat del país
El resultat d’aquest procés de selecció és el document Next Generation Catalonia, on s’identifiquen 27 projectes emblemàtics que, d’una banda, tenen capacitat per augmentar la competitivitat i el potencial de desenvolupament de Catalunya, i que, de l’altra, poden estimular els canvis profunds que necessita l’economia per transformar l’actual model productiu català en un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible. Així, els projectes inclouen àmbits tan diversos com la salut, l’eficiència energètica, la descarbonització, la mobilitat, la formació, les telecomunicacions i la transformació digital.
Totes les propostes s’inscriuen en els objectius del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya aprovat per l’Executiu català el mes de juliol passat. El pla fixa cinc eixos estratègics que s’alineen amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Digital Europea. Aquests cinc eixos són: Economia per la vida, transició ecològica, transformació digital, societat del coneixement i vectors transversals.
Entre els 27 projectes seleccionats –que impliquen la mobilització de més de 41.000 milions d’euros– destaca, per ser la de més pressupost, l’anomenat ‘Carbon Recovery’, que pretén posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular. Entre els seus impulsors hi ha la Generalitat, empreses, clústers, centres tecnològics i centres de recerca.
El segon projecte amb més pressupost és el ‘Battery Hub’, que té com a objectiu reforçar la cadena de valor de les bateries elèctriques a Catalunya i al sud d’Europa. Els actors implicats són la Generalitat, empreses del sector de la mobilitat i tecnològiques, així com universitats i centres tecnològics i de recerca.
Notícies relacionadesEl tercer projecte de més envergadura és l’anomenat ‘Hydrogen Valley of Catalonia’, una plataforma que pretén aglutinar les diferents iniciatives al voltant de l’hidrogen verd a Catalunya per posicionar el país com un referent europeu en generació, emmagatzemament, distribució i usos d’aquest element químic. La iniciativa també és fruit de la col·laboració publicoprivada i implica la Generalitat, associacions, cambres, entitats municipals i empreses.
El document Next Generation Catalonia, amb el contingut específic dels 27 projectes presentats, es pot consultar a la web del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»