Energia

Ábalos defensa que «el Govern no pot quedar al marge» de l’opa sobre Naturgy

  • «No estic promovent la intervenció, però si un cert control d’allò que és estratègic», ha assegurat el ministre

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defensat aquest dimecres que el Govern «no pot quedar al marge» davant l’oferta pública de compra (opa) del fons australià IFM sobre el 22,69% del capital de Naturgy. Una opinió que aviva encara més els rumors creixents sobre un possible veto de l’Executiu a l’oferta, fet que va suposar una caiguda de les accions de la companyia, que van tancar dimarts a un preu de 20,35 euros, per sota dels 23 euros que ofereix el fons de pensionistes.

«No serà la primera vegada que el Govern intenta preservar l’espanyolitat d’empreses estratègiques, ara que hem vist durant la crisi que és molt important; per exemple, fins i tot el fons que gestiona la SEPI per salvar empreses considerades estratègiques té aquesta fonamentació», ha explicat el també secretari d’Organització del PSOE. «És important que en tinguem un cert control, no estic promovent la intervenció, però sí un cert control d’allò que és estratègic. Em sembla molt important aquesta consideració, perquè la privatització, si no està acompanyada d’aquesta observança, no em sembla bé», ha afegit en una entrevista de Ser Catalunya recollida per Europa Press.

Notícies relacionades

Amb la crisi del coronavirus, segons Ábalos, ha quedat patent la importància de les empreses i reserves estratègiques. «Quan va començar la crisi [del coronavirus] ens vam adonar que no teníem mascaretes, no produíem material sanitari, no teníem una reserva estratègica de material sanitari per a aquesta situació. I en la resta d’àmbits, també; en la companyia aèria s’ha hagut de salvar Air Europa, una companyia espanyola, i moltes d’altres. En aquest punt s’ha vist que és important tenir empreses estratègiques», ha afegit. «¿Vostè creu que el Govern hi intervindrà?», ha preguntat Josep Cuní al ministre. «El Govern no pot quedar-se al marge», ha sigut la resposta d’Ábalos.

L’opa, anunciada el 26 de gener pel fons IFM, va engegar el comptador la setmana passada, quan IFM va presentar formalment la seva proposta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El grup ofereix un preu de 23 euros per acció per a un total de 220 milions d’accions, cosa que suposaria un màxim de 5.060 milions d’euros que es pagarien en efectiu. El preu suposa una prima del 19,7% sobre el preu de tancament del dia anterior a l’anunci de l’oferta (19,22 euros) i del 22,7% sobre el preu mitjà ponderat de les accions de la companyia durant el trimestre anterior (18,74 euros). La CNMV té 20 dies des que rep la informació per analitzar-la i donar-li el vistiplau, un termini que es renova cada vegada que fa un requeriment d’informació a la companyia, per la qual cosa els tempos, en aquest cas, els marcarà l’Executiu, que disposa d’aquells sis mesos per prendre una decisió.