Resultats 2020

El Santander perd 8.771 milions pels deterioraments aflorats per la pandèmia

  • La devaluació del fons de comerç, els menors drets al pagament futur d’impostos i els costos de reestructuració li van restar 13.746 milions

  • El benefici ordinari del negoci va ser de 5.081 milions, amb una caiguda del 38% a causa de l’augment de les provisions

  • El banc confirma la seva intenció de repartir el 15% del resultat recurrent màxim permès pel BCE com a dividend als seus accionistes

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Santander va perdre 8.771 milions d’euros l’any passat, el pitjor resultat de la seva història, com a conseqüència de diferents impactes provocats per la pandèmia del coronavirus. Els voluminosos números vermells es deuen a diversos factors extraordinaris que reflecteixen el deteriorament de les perspectives econòmiques: la devaluació en 10.100 milions d’alguns dels seus fons de comerç (que mesuren el valor dels actius intangibles, com la marca), la reducció en 2.500 milions dels drets al menor pagament futur d’impostos (actius fiscals diferits, que compensen pèrdues passades amb beneficis futurs) i els 1.146 milions reservats per pagar la reducció de plantilla a Espanya recentment pactada amb els sindicats.

El banc espanyol de més envergadura ha destacat que, sense aquests efectes, el seu benefici ordinari hagués sigut de 5.081 milions d’euros, amb un retrocés del 38% provocat per l’augment de les provisions que ha fet para protegir-se de les futures pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus quan comenci a augmentar la morositat. «La vacuna és la política econòmica més important per al 2021. No podem abaixar la guàrdia, però la meva visió a mitjà termini és d’un optimisme realista. L’èxit de la vacunació actuarà com un fort catalitzador de la recuperació econòmica», ha afirmat la seva presidenta, Ana Botín, en una nota.

El banc ha confirmat la seva intenció de pagar 0,0275 euros per acció en efectiu amb càrrec al resultat ordinari del 2020 i, «ja que aquesta és la quantitat màxima permesa», pel Banc Central Europeu (BCE) el desembre passat (el 15% del benefici recurrent). També ha assegurat que té la intenció de recuperar la seva política de distribuir entre el 40% i el 50% del benefici ordinari en efectiu als seus accionistes «a mitjà termini» i que espera que el BCE aixequi la recomanació de no pagar cap avançament amb càrrec el 2021, una cosa que en principi no farà fins almenys al setembre.

Notícies relacionades

Els ingressos bàsics del grup pels interessos del crèdit i els dipòsits van caure un 9,3% l’any passat. El descens de les comissions (15%) només es va veure parcialment compensat amb l’aportació més gran de les carteres de deute i altres operacions financeres (42,8%), amb la qual cosa la baixada dels ingressos totals del negoci es va situar en el 10,1%. El descens de les despeses va ser més pronunciat (9,2%), cosa que, afegit a l’increment de les dotacions (31%), va provocar una caiguda del 35% del resultat abans d’impostos i impactes extraordinaris.

El grup ha augmentat en l’exercici el seu nivell de capital de l’11,65% a l’11,89%, mentre que la morositat ha baixat lleugerament del 3,32% el 3,21% i la cobertura (el pes de les provisions sobre els actius de dubtós cobrament) va augmentar del 68% al 76%.