Mesures anticrisi

La Cambra reclama ajuts a les empreses equivalents al 80% de les pèrdues per la Covid

La presidenta en funcions, Mònica Roca, assegura que és el moment per a una política expansiva i quantifica els ajuts necessaris en un mínim de 1.657 milions

La Cambra reclama ajuts a les empreses equivalents al 80% de les pèrdues per la Covid
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar aquest dimecres que l’Administració destini ajuts directes a les empreses equivalents al 80% de les pèrdues causades per la crisi de la Covid-19. Segons la presidenta en funcions de la institució, Mònica Roca, «la Cambra reclama que es cobreixin el 80% de les pèrdues patides per les empreses durant la pandèmia», que l’Estat creï un nou fons de finançament i «que la Generalitat esgoti tots els marges fiscals» en recolzament a les empreses per sortir de la crisi. «És el millor moment per a polítiques fiscals expansives», va opinar Roca.

L’últim informe econòmic de la Cambra constata que l’economia catalana durant el 2020 va acabar una mica millor del previst després del confinament, amb un creixement de l’11,4% davant del més del 12% inicialment previst. A l’actual marc sanitari i amb les dades disponibles, el servei d’estudis de la institució ha revisat a la baixa la recuperació del PIB el 2021 al 6,1% per l’estancament derivat de la tercera onada de la pandèmia.

En el primer trimestre s’estima un increment del PIB respecte al quart del 0,5% per la virulència de la tercera onada i les mesures adoptades. Els ajuts directes aprovats per la Generalitat per als sectors afectats per les restriccions des del 16 d’octubre han sigut de 995 milions d’euros, un 60% del cost estimat de la pandèmia per a les empreses. Per això, la Cambra considera necessari que l’Estat habiliti un nou fons autonòmic d’ajuts directes per compensar aquestes pèrdues passades i futures.

L’impacte sobre el teixit empresarial està sent molt important en els sectors del comerç, l’hostaleria, el transport, l’oci i els esdeveniments, mentre que la indústria i la construcció segueixen en procés de recuperació, fonamentalment gràcies al comerç exterior.

Notícies relacionades

Segons l’informe de la Cambra, les restriccions adoptades per la Generalitat des del 16 d’octubre, i que s’allargaran previsiblement fins al març, tindran un cost per als sectors econòmics directament afectats de 2.0171 milions d’euros, sense comptar les despeses de personal que ja cobreixen els expedients temporals de regulació d’ocupació. El 80% d’aquestes pèrdues previstes suposarien ajuts per valor de 1.657 milions que hauria de sufragar el sector públic, segons la Cambra.

Segons les dades de la Cambra, els ajuts directes distribuïts des de l’octubre per la Generalitat pugen a uns 995 milions d’euros, que cobreixen aproximadament el 60% de les pèrdues, per la qual cosa l’Estat «hauria de cobrir els altres 662 milions que falten amb transferències directes a la Generalitat», segons la Cambra. L’últim paquet d’ajuts per a autònoms i petites empreses aprovat aquest any suposa un total de 488 milions d’euros.