Perfil

Josep González, el gran president de la petita i mitjana empresa

  • Els seus homòlegs a Foment del Treball i CCOO i UGT destaquen la seva capacitat per al diàleg i per bastir ponts

  • El fins ara president de Pimec ha aconseguit capejar el procés sense quasi divisions internes

pimec

pimec

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 15 de març del 2019 Josep González i Sala (Llimiana, 1945) es col·locava al centre d’una fotografia que culminava més de dues dècades de trajectòria patronal. La instantània es va cobrar a la planta quarta del número 148 del carrer de Sepúlveda de Barcelona, a la sala que el Departament de Treball reserva per a les mediacions de més alt rang. Aquell 15 de març del 2019, el president de Pimec firmava la pau amb Foment del Treball després de dues dècades de litigi i rubricava l’acord pel qual les dues patronals s’asseien en paritat a menjar de la mateixa taula.

Va ser precisament en la històrica gran patronal catalana on González va començar la seva aventura com a líder empresarial. Concretament en la seva delegació del Baix Llobregat Sefes, creada un any després de la mort del dictador i que el 1997 va acabar fusionant-se amb Pimec per acabar convertint-se en la gran patronal de les petites i mitjanes empreses.

En un país on el 98% de les companyies tenen menys de 250 empleats, González ha construït el seu llegat partint de la idea que les petites i mitjanes empreses necessiten veu pròpia per defensar els seus interessos. Fins al punt que ha sigut un dels principals promotors d’una patronal aliena a l’ombra de CEOE: Plataforma Pimes.

De González, el seu homòleg a Foment del Treball l’altre ‘Josep’ Sánchez Llibre, destaca la capacitat de «diàleg» i «negociació». Una entesa que ha permès començar a construir, tot i que encara falta per consolidar, la unitat empresarial entre patronals en el diàleg social català. «Una vegada han superat aquest conflicte entre patronals, que ens ha tingut bloquejats molts anys, sempre ha estat disposat a trobar consensos», opina el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Els equilibris del procés

Després de 23 anys al capdavant de Pimec, la patronal no ha viscut aliena al tsunami anomenat procés que en l’última dècada ha sacsejat la societat catalana. González ha aconseguit mantenir l’autonomia de l’organització, posicionant-se en debats d’amplis consensos, com a favor del ‘dret a decidir’ o en contra de la sentència condemnatòria als líders independentistes presos, i evitant aquelles qüestions que poguessin generar-li grans escissions a les seves files. «Tant de bo la valentia que ha mostrat durant el procés l’hagués tingut per modernitzar el mercat laboral», opina el secretari d’UGT de Catalunya, Camil Ros

Notícies relacionades

No han faltat candidats en l’òrbita de Pimec que apostaven per una línia obertament favorable a les tesis independentistes. González deixa la presidència de Pimec pocs dies després que Joan Canadell oficiés el seu últim acte com a president de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’avui candidat a diputat per Junts va trencar el 2014 amb Pimec quan González va decidir no incloure’l en la seva llista a la junta directiva. 

La relació entre González i Canadell s’ha anat tensant, fins al punt que Pimec té presentada una querella contra el segon per injúries. «Hi ha patronals que fa 25 anys que no celebren eleccions», va ser el comentari de l’avui candidat de Junts que va provocar l’acció legal. 23 anys, en concret, en els quals González s’ha erigit en líder en solitari de les pimes, guanyant sense oposició les eleccions que sí que s’han anat convocant. El litigi amb Canadell i les relacions amb la Cambra seran una assignatura que li correspondrà al seu successor, Antoni Cañete, redirigir.