Troleig al mercat

El cop a Wall Street, un crit contra les elits

  • L’impuls de les accions de GameStop s’ha convertit en un mem per perjudicar els fons voltor

  • L’heterogeni moviment sorgit a Reddit demostra el poder d’internet per canalitzar la frustració

El cop a Wall Street, un crit contra les elits
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No soc aquí per convertir-me en ric de la nit al dia, sinó per ser part d’aquest moviment i dir-te: ‘Que et fotin’». La setmana passada, un massiu grup d’usuaris de Reddit, el fòrum digital més gran dels Estats Units, es va coordinar per fer trontollar els grans fons de Wall Street i llançar un missatge d’advertència al sistema financer. El seu acte era un crit contra les elits. Tot va començar quan al desembre un usuari anònim de r/WallStreetBets, un dels milers de subfòrums que hi ha a la plataforma en el qual es donen consells financers, va alertar que els fons voltor havien apostat en curt contra l’empresa de videojocs GameStop, una estratègia financera per guanyar diners amb la fallida d’altres companyies. Aquest usuari va assenyalar que l’empresari Ryan Cohen havia comprat nou milions d’accions de GameStop, una cosa que feia pensar en una transformació cap al comerç electrònic que revisqués el seu desgastat negoci. Però els usuaris de Reddit es van fixar molt més en el primer argument. L’important no era si invertir en GameStop era rendible, sinó que fons voltor es volien aprofitar de la mort d’una empresa molt familiar per a tots ells. El factor nostàlgia entrava en escena, però també el d’una venjança contra les injustícies del mercat financer.

Discurs ‘antiestablishment’

Notícies relacionades

A poc a poc, els usuaris van anar abraçant un major discurs crític amb les elits econòmiques i amb una profunda consciència de classe. Orquestrar la compra massiva d’accions de GameStop seria un dur atac contra els fons voltor, convertint el seu acte en un mem, una gran broma viral contra els derrotats. Una humiliació irònica i autoconscient molt lligada a la comunicació mil·lenista. La seva estratègia va funcionar. GameStop va passar a tenir les accions més comercialitzades del món, els fons voltor van perdre més de 5.000 milions de dòlars –cosa que va obligar el fons Melvin Capital a demanar un rescat de 2.750 milions– i la revolta ‘online’ es va guanyar el recolzament de polítics i empresaris com Alexandria Ocasio-Cortez i Elon Musk, la companyia del qual, Tesla, també havia sigut objectiu dels especuladors en curt. Aquesta setmana el valor de les accions ha començat a punxar. Entre dilluns i dimarts s’han enfonsat més d’un 50%, mentre a Reddit es llancen missatges èpics de resistència demanant als usuaris no vendre les seves participacions i mantenir així el preu alt.

Ideologia diversa

Però, ¿qui hi ha darrere d’aquest troleig? L’anonimitat de Reddit fa que sigui difícil conèixer amb exactitud el perfil d’usuari, però la majoria són homes joves. El fenomen s’ha observat com un grup de joves nihilistes que han posat Wall Street potes enlaire, però també des d’una òptica amb consciència de classe, de David contra Goliat. Tot i que s’han traçat paral·lelismes amb el moviment indignat d’Occupy Wall Street –la versió nord-americana i descafeïnada de l’11-M espanyol–, el fenomen viscut a Reddit és ideològicament heterogeni. Més enllà del seu crit antielitista que ha impulsat el hashtag #EatTheRich («mengem-nos els rics»), els seus usuaris van d’esquerrans que han utilitzat els diners guanyats per pagar els seus deutes universitaris a llibertaris que defensen l’‘atac’ a Wall Street com una eina pròpia del lliure mercat. La clau d’aquest fenomen ha sigut l’existència d’aplicacions d’inversió com Robinhood, que permeten a l’usuari entrar, sense pagar comissions, a la borsa, un món abans reservat només a ‘brokers’ i als grans fons. Això ha obert la porta al fet que joves o gent amb pocs diners pugui participar i comprar accions o part d’aquestes, democratitzant l’accés al mercat com un joc d’apostes més. Aquestes apps han eliminat les barreres que fins ara excloïen la gent corrent de la borsa i els han permès revelar-se contra les elits. «Això no és una bombolla especulativa o una broma estúpida, és una crisi d’autoritat», assenyala Kevin Roose, periodista del ‘New York Times’ que veu en això una croada populista digital equiparable, en la seva forma, al troleig llançat a TikTok contra un míting de Donald Trump o a l’assalt ultradretà al Congrés. «Tot i que les accions de GameStop col·lapsin, continuaran intentant crear el caos per a les elits que senten que s’han beneficiat a la seva costa». L’èxit d’aquest moviment l’ha convertit en un fenomen global. Dilluns passat el subfòrum WallStreetBets tenia 2,5 milions d’usuaris. Una setmana més tard, sobrepassa els 8,2 milions. A Espanya, un canal de Telegram amb gairebé 12.000 membres ha copiat aquest nom per intentar generar un efecte pujada a la borsa de l’empresa metal·lúrgica Tubacex. Dilluns va créixer un 8,17% i dimarts un 2,38%. No obstant, s’ha alertat que aquest canal pot ser una estafa. Tot i que es dupliquen els qui pretenen cooptar el fenomen per fer negoci, al subfòrum original de Reddit mantenen el seu missatge original: «L’avarícia està absolutament fora de control al cim, i aquesta petita i divertida història és una prova tangible d’això».