acomiadaments

La pandèmia aviva el repunt dels eros i s’acarnissa en les pimes

  •  La crisi del coronavirus es concentra en acomiadaments col·lectius en petits negocis, mentre les grans firmes aguanten gràcies a l’alternativa dels ertos

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia colpeja i colpeja dur el teixit empresarial català. No obstant, la pluja de directes i ganxos que estan encaixant les companyies catalanes, en forma de restriccions a l’activitat, falta de demanda o problemes de subministraments, entre molts d’altres, no s’està traduint (encara) en un procés de tancaments massius. Els eros que arriben fins a les oficines del Departament de Treball obeeixen més a un degoteig que a un tsunami i se centren especialment en la petita empresa. 

La cadena especialitzada en roba de nadons Orchestra és un exemple d’empresa que arriba a la pandèmia amb dificultats i que acaba transitant de l’erto a l’ero. Aquesta firma, d’origen francès, va entrar en concurs de creditors a França el 2020 i la seva mala situació financera es va estendre fins a la divisió espanyola. Amb diverses botigues a tot el país, van presentar un ero per acomiadar 17 treballadors sobre una plantilla de prop de 30. 

La majoria dels afectats (13), segons explica l’advocada del Col·lectiu Ronda que va portar el cas, Sandra Zahonero, eren de botigues als centres comercials de La Farga, a l’Hospitalet, o a La Maquinista de Barcelona. «És complicat aconseguir indemnitzacions per sobre del mínim legal quan l’empresa pretén tancar», explica. Al final van aconseguir 27 dies per any treballat. 

Una altra empresa que ha patit les inclemències de la Covid ha sigut Marina Barcelona Distribució, especialitzada en repartiment de premsa escrita. Molts quioscos tancats, caiguda de la publicitat en moltes revistes que redueixen tirada... La tempesta perfecta que ha provocat que la firma liquidi 18 dels seus 67 treballadors, amb 33 dies d’indemnització; segons expliquen des de CCOO.

«És un degoteig constant»

Com els treballadors d’Orchestra o Marina BCN Distribució, un total de 7.936 treballadors van ser acomiadats en un ero a Catalunya aquest passat 2020, segons les últimes dades actualitzades aquesta setmana pel Departament de Treball. Unes xifres que la Covid no ha fet més que avivar i és que representen un increment del 30% respecte a l’any anterior. Alhora, són les més elevades des del 2013; malgrat les limitacions a l’acomiadament habilitades des del Govern i l’alternativa dels ertos. I la petita i mitjana empresa estan sent les més afectades.

La recent campanya de Nadal per al petit comerç barceloní ha sigut una «campanya de subsistència», tal com la defineix el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig. Aquests dies les persianes abaixades no escassegen pels eixos comercials de la capital catalana i les rebaixes, amb la prohibició d’obrir els caps de setmana, estan sent fluixes. Cosa que està portant més d’un comerç, especialment els més petits, al tancament definitiu. «És un degoteig constant, però ara mateix no és alarmant. El que ens preocupa el segon trimestre», afirma aquest empresari.

Per als treballadors d’Enginyeria Tecsidel el 2021 va començar amb l’anunci de 23 acomiadaments. Aquesta empresa està especialitzat en el desenvolupament de ‘software’ per a empreses gestores peatges o pàrquings està patint les restriccions de mobilitat. La pressió dels treballadors ha provocat que finalment optin per un erto, que serà el setè des que va començar la pandèmia; expliquen des de CCOO. A Tecsidel, de moment, no han arribat els acomiadaments, a diferència de Girbau (amb 76 acomiadaments, a Vic) o Ushin (amb 72 cessaments, al Baix Llobregat) que sí que enllesteixen els seus respectius eros.

Danys col·laterals

Notícies relacionades

«Hi ha una relació directament proporcional entre el nombre de dies que durin les restriccions i el nombre d’empreses que acabaran morint entremig», diu el director de l’àrea de treball de Pimec, Josep Ginesta. Els processos d’acomiadaments col·lectius forçats o accelerats per la Covid ja no només se centren en aquells sectors més directament afectats per aquestes restriccions, segons assenyala Ginesta, sinó que també comencen a estendre’s en altres que, malgrat poder continuar amb la seva activitat, es veuen llastrats per la falta de demanda. Les pimes industrials, per exemple, van facturar el 43% menys durant l’exercici passat, segons una enquesta recent de Pimec.

Els ertos, de moment, estan sent un dic de contenció contra la destrucció d’ocupació. La profecia de tancaments massius insistentment repetida des d’alguns fòrums, com l’Escola de Gestors Administratius, que vaticinava que 300.000 afectats per erto serien acomiadats abans d’acabar el 2020, no s’ha complert. No obstant, les veus consultades per a aquest reportatge coincideixen que el 2021 serà un any dur, ple d’incerteses i que el degoteig d’eros continuarà. I com diu la dita catalana: de mica en mica, s’omple la pica.