Laboral

‘Experiment Errejón’: L’Estat assumirà el cost salarial de la jornada de quatre dies

  • El programa pilot comptarà amb 50 milions dels fons europeus i es desenvoluparà durant tres anys

  • El pressupost públic assumirà l’impacte en sous per a les empreses i els treballadors

Íñigo Errejón.

Íñigo Errejón.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte pilot per reduir la jornada laboral a quatre dies que negocia el Govern contempla assumir el cost salarial per a les empreses i el treballador i facilita a l’empresa la seva reorganització en matèria de producció o en canvis digitals per augmentar la productivitat. Així ho va manifestar aquest dissabte el portaveu de Més País-Equo, Íñigo Errejón, en la seva entrevista al programa ‘Parlamento’ de RNE, recollida per Europa Press, en què va explicar la proposta acceptada per l’Executiu de Pedro Sánchez i que a partir d’ara han de concretar.

Més País ja va apostar per la setmana de quatre dies en el seu programa electoral i durant la negociació de Pressupostos del 2021 va tornar a la càrrega, però la seva esmena va ser rebutjada. Ara aquest projecte pilot ha sigut l’exigència de la formació d’Errejón a canvi del seu recolzament al decret llei que regula la gestió dels fons europeus, convalidat aquest dijous al ple del Congrés.

En concret, el Govern ha compromès un projecte pilot d’abast nacional de 50 milions d’euros, dins la tramitació dels fons europeus, per tal de recolzar les empreses que vulguin impulsar una reducció de la jornada laboral dels seus treballadors. Tal com va explicar Errejón, el projecte incentiva i acompanya les empreses, cobrint els costos salarials derivats d’aquesta reducció, de manera que no tingui cost ni per al treballador ni per a l’empresa, i ajuda a les transformacions que es requereixin per reorganitzar la producció o avenços en digitalització per millorar la productivitat.

«No creiem que la riquesa depengui del nombre d’hores, de fet cada vegada treballem menys hores i generem més riquesa. Depèn de la productivitat i la tecnologia, i també que els treballadors treballin en millors condicions», va manifestar Errejón.

Avaluar en tres anys els seus resultats

El diputat de Més País va assenyalar que, a partir de la primera setmana del febrer, té prevista una reunió amb el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per «dissenyar les línies de com el Govern ho posarà en marxa». La seva idea –va explicar–, és acompanyar aquestes empreses durant el programa, amb la idea que s’allargui durant uns tres anys per tal d’avaluar després els seus resultats i llavors estudiar els seus possibles beneficis i les seves possibilitats d’extensió.

«Després de provar-lo, amb els resultats a la mà, hem de poder tenir un debat si estem en condicions d’avançar en una mesura que és bona per al planeta, per a la conciliació, la salut dels treballadors, i també per a l’economia», va resumir.

«Cal acabar amb la cultura del presentisme»

Notícies relacionades

Errejón va reconèixer que són «conscients» que no totes les empreses estan en condicions de poder-se acollir a aquesta opció, però va incidir que aquest any, a causa de la pandèmia, moltes companyies han descobert el teletreball i «formes de compatibilitzar el treball i la vida més sanes, millors per al medi ambient i més productives».

«Cal acabar amb aquesta cultura del presentisme, segons la qual com més hores et passis a l’oficina ets més productiu. No sempre és així. Treballem menys hores que fa un segle i produïm més, perquè el que produeix no és l’acumulació d’hores, sinó el coneixement i la tecnologia», va reflexionar el diputat.