Els efectes de la pandèmia

L’economia francesa registra una caiguda del PIB del 8,3%, marcada pel coronavirus

La dada del conjunt del 2020 és la pitjor del país des de la Segona Guerra Mundial, però millor que l’estimada pel Govern

L’economia francesa registra una caiguda del PIB del 8,3%, marcada pel coronavirus
2
Es llegeix en minuts

L’economia francesa va caure un 8,3 % el 2020, un any marcat per la pandèmia de coronavirus i les mesures de restricció dictades pel Govern per frenar-la, ha indicat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INSEE). En el quart trimestre, la caiguda del producte interior brut (PIB) va ser de l’1,3%, després d’haver recuperat un 18,2% en l’anterior, ha assenyalat Estadística en un comunicat en el qual ha publicat la seva primera estimació.

En el pitjor moment del confinament, en el segon trimestre, el retrocés del PIB va ser de l’11,6%. La caiguda del PIB el 2020 es produeix després que el 2019 hagués guanyat un 1,5%.

La dada del 2020, la caiguda més gran des de la Segona Guerra Mundial, és una mica inferior al que havia anticipat inicialment l’INSEE, que apostava per un retrocés del 9%, en bona mesura perquè l’economia va resistir millor en els tres últims mesos de l’any. També és una dada millor de la que estudiava el Govern, que en una estimació que qualificava de «prudent» avançava un retrocés de l’11% del PIB.

L’últim trimestre, marcat pel segon confinament decretat pel Govern per frenar la Covid, l’economia es va contraure un 5% si es compara amb el registrat en el mateix període del 2019. Però en el segon trimestre, en què el confinament va ser més dur, la caiguda havia sigut del 18,8% en comparació amb el mateix període de l’any precedent.

El segon confinament es va deixar notar sobretot en la despesa dels particulars, que va baixar un 5,4%, després d’haver pujat un 18,2 % en el tercer trimestre.

Notícies relacionades

L’estalvi va prosseguir la seva recuperació, amb una pujada del 2,4% després del 24% de millora del tercer trimestre, cosa que es va traduir en una aportació negativa de 2,7 punts al PIB del total de la demanda interior en el quart trimestre, després d’haver-ne tingut una de positiva del 19,4% en el tercer. El comerç exterior va prosseguir la seva recuperació amb un segon trimestre consecutiu de millora de les exportacions per sobre de les importacions. Les primeres van progressar un 4,8%, després de la millora del 21,9% del tercer trimestre, mentre les importacions van pujar un 1,3%, després del 16,2% dels tres mesos anteriors. En total, el comerç exterior va contribuir positivament amb 0,9 punts al PIB, una dècima més que en el trimestre anterior.

Les variacions de productes emmagatzemats també van contribuir en positiu, 0,4 punts, després de la contribució negativa d’1,7 punts en el tercer trimestre.