Del carbó a l’hidrogen

Endesa demanarà fons europeus per construir una planta d’hidrogen a As Pontes

  • La companyia preveu una inversió de 738,2 milions entre la planta i sis parcs eòlics associats

undefined52475971 madrid 25 02 2020  econom a   presentaci n resultados 2019en200225140031

undefined52475971 madrid 25 02 2020 econom a presentaci n resultados 2019en200225140031 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Del carbó a l’hidrogen. Endesa preveu construir una planta d’hidrogen a As Pontes (la Corunya), que estarà dotada d’un electrolitzador de 100 megawatts, així com sis parcs eòlics associats a l’entorn. Un projecte amb una inversió prevista de 738,2 milions d’euros, per al qual l’energètica demanarà recolzament dels fons europeus.

Així ho ha avançat la companyia, titular de la central tèrmica al municipi corunyès, després de mantenir dijous la quarta reunió de la Taula de Transició d’As Pontes,  l’òrgan de coordinació que reuneix representants d’Endesa, Govern central, Xunta de Galícia, Ajuntament d’As Pontes, i representants dels treballadors i el col·lectiu de transportistes, per planificar accions conjuntes que assegurin una transició justa a la zona.

L’hidrogen verd és un vector tecnològic plenament net que pot ser utilitzat en aquells usos que no poden ser electrificats, com és la gran indústria –especialment el sector del refinament, químic, siderúrgic, o el de la creació de fertilitzants–, el transport, i des del punt de vista de l’emmagatzemament  serveix per arribar a l’objectiu d’un sistema elèctric plenament renovable. No obstant, és encara una tecnologia poc desenvolupada, però aspira a ser l’acompanyant ideal de les renovables per complir l’objectiu de descarbonitzar l’economia el 2050.

I és una de les principals apostes de l’Executiu en el Pla de Recuperació, a la qual destinarà més de 1.500 milions dels fons europeus. Endesa ha presentat una vintena d’iniciatives per rebre part d’aquests fons al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, entre les quals, aquesta proposta, amb què pretén donar una segona vida a As Pontes després del cessament d’activitat a la central tèrmica de carbó.

El projecte consisteix a aprofitar l’energia elèctrica dels parcs eòlics vinculats per transformar aigua en hidrogen per mitjà d’electròlisi. A més, la instal·lació comptarà també amb sistemes d’emmagatzematge, així com de distribució, del combustible resultant. És a dir, Endesa no només produirà el combustible, sinó que també s’ocuparà de la seva logística i transport.

Notícies relacionades

L’energètica que dirigeix José Bogas, que ha elegit com a emplaçament una superfície pròxima a la seva central de cicle combinat, espera poder iniciar la planta el gener del 2023, per rematar-la el desembre del 2024. Durant aquells 24 mesos, treballaran en la construcció 120 persones, amb un cost de 127,2 milions d’euros. En paral·lel a aquests treballs, entre el juliol del 2023 i el desembre del 2024, Endesa aixecarà a les proximitats d’As Pontes sis parcs eòlics, que sumaran 611 MW. La construcció generarà mil llocs de treball durant aquells 18 mesos, amb una inversió de 611 milions d’euros, cosa que fa un total de 738,2 milions en el conjunt del projecte.

La instal·lació tindrà una producció anual de 10.000 tones, per això s’estima un temps de funcionament de l’electrolitzador de 5.800 hores. A causa d’una producció tan elevada, Endesa analitzarà la conveniència d’instal·lar també una planta de liqüefacció, cosa que facilitaria el transport del combustible als punts de consum, previsiblement indústries de la zona (aquesta infraestructura no ha sigut pressupostada).

Temes:

Endesa Energia