Resultats anuals

El benefici de CaixaBank va caure un 19% després de realitzar provisions de 1.252 milions

Els ingressos per participades es van reduir un 22,8%, fins als 454 milions d’euros

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

CaixaBank va obtenir el 2020 un benefici atribuït de 1.381 milions d’euros, un 19% menys respecte a l’exercici 2019, després de realitzar durant l’any una provisió extraordinària de 1.252 milions d’euros i anticipar-se així a impactes futurs pels efectes econòmics de la Covid-19. Aquesta provisió es va incrementar 91 milions en el quart trimestre (1.161 milions d’euros a tancament de setembre), i manté la mateixa ponderació que en el tancament del trimestre anterior una vegada actualitzats els escenaris macroeconòmics.

L’entitat en procés d’integració amb Bankia destaca en la nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que malgrat la complexitat de l’entorn econòmic, va mantenir un elevat ritme comercial i d’activitat recurrent, amb una millora de les quotes de mercat –la d’estalvi a llarg termini millora 79 punts bàsics, fins al 23,3%, i la de crèdit a empreses se situa en el 16,5% després de sumar 111 punts bàsics– i un creixement de la vinculació de clients, que ha augmentat 2,2 punts percentuals l’any, fins al 64,3% sobre el total de clients.

A més, destaca la fortalesa en banca digital, on va arribar a un 67,6% de clients digitals i una quota de mercat del 34,4% segons dades de Comscore, per arribar a més de set milions de clients.

Destaca l’entitat que dirigeix Gonzalo Gortázar que els ingressos ‘core’ es van mantenir estables durant l’any i se situen en els 8.310 milions d’euros (-0,1%). En el quart trimestre, van augmentar un 2,8% en relació amb el trimestre anterior, impulsats per l’evolució del marge d’interessos, comissions i ingressos per contractes d’assegurances, i un 1,7% en relació amb el mateix trimestre de l’any anterior.

Efecte dels tipus d’interès

En l’exercici 2020, el marge d’interessos va ascendir a 4.900 milions, amb una caiguda de l’1,0% respecte al 2019, bàsicament, per la menor aportació de la cartera de renda fixa i, en especial, pel descens dels ingressos dels préstecs per una disminució del tipus d’interès aplicat, vinculat en part a l’increment de la concessió de crèdits ICO, a la reducció dels ingressos procedents del crèdit al consum i al descens de la corba de tipus. Efectes que van ser parcialment compensats per un increment del volum a la cartera així com per les mesures establertes pel BCE a finals de l’exercici anterior.

Els ingressos per comissions se situen en 2.576 milions durant l’any (un 0,9% menys respecte al 2019) i 671 milions en el quart trimestre (3,3% menys respecte al mateix trimestre de l’exercici anterior), condicionats per la disminució de l’activitat econòmica. Respecte al tercer trimestre del 2020, el creixement és del 5,1%. Aquest creixement es va recolzat en les comissions per comercialització d’assegurances i la gestió de l’estalvi a llarg termini dels clients.

Els ingressos derivats de l’activitat d’assegurances de vida-risc se situen en 598 milions d’euros, amb un sòlid creixement del 7,5% respecte al 2019 i del 4,3% en relació amb el trimestre anterior.

Aportació al Fons de Garantia

L’epígraf d’‘Altres ingressos i despeses d’explotació’ recull, entre d’altres, la contribució al Fons de Garantia de Dipòsits per import de 243 milions i els ingressos singulars associats a l’últim ‘earnout’ de SegurCaixa Adeslas (135 milions). En l’evolució interanual, també incideix el registre en el quart trimestre d’una provisió, amb criteris conservadors, de 311 milions associada a Erste Group Bank a causa de l’impacte de la Covid-19 en l’entorn econòmic i a l’allargament de l’escenari de baixos tipus d’interès; i el registre de la plusvàlua de 420 milions derivada de la venda parcial del 29% de la participació a Comercia. En el primer trimestre de l’any també es van registrar 109 milions associats a prejubilacions. Així mateix, els resultats del 2019 van estar marcats per l’impacte de l’acord laboral (978 milions d’euros).

Reducció de participades

En l’evolució interanual del marge brut (-2,3%) va influir, essencialment, la reducció del resultat d’operacions financeres i el resultat de participades. El resultat d’operacions financeres se situa en 238 milions d’euros (-20,1%). La seva evolució ve marcada, en part, per la materialització de plusvàlues més gran en actius de renda fixa en l’exercici anterior.

Respecte a la cartera de participades, els ingressos es redueixen un 22,8%, fins als 454 milions d’euros. D’una banda, els ingressos per dividends inclouen el dividend de Telefónica i el de BFA per 100 i 40 milions d’euros, respectivament (104 milions i 46 milions el 2019). De l’altra, els resultats d’entitats participades disminueixen un 27,9% respecte al 2019 per resultats més baixos de les participades en el context econòmic actual, a excepció de SegurCaixa Adeslas, que ha millorat significativament el seu resultat anual i en especial el del quart trimestre en relació amb el mateix període de l’any anterior, per menor sinistralitat i aspectes singulars en el context de la Covid-19.

Notícies relacionades

Les despeses de personal decreixen un 4,6%, materialitzant estalvis associats a l’acord laboral del 2019 i les prejubilacions del 2020, que compensen, entre d’altres, l’increment vegetatiu.

Millora la solvència

La ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) va arribar al 13,6% per l’impacte extraordinari de la reducció del dividend amb càrrec al 2019, així com per l’aplicació de l’ajust transitori de la normativa IFRS9. D’altra banda, la ràtio de morositat es redueix l’any fins al 3,3% (-30 punts bàsics) i la ràtio de cobertura s’incrementa fins al 67% (12 punts percentuals l’any després de reforçar les provisions). El cost del risc 12 mesos se situa en el 0,75%.