Finançament de l’economia

Els bancs comencen a endurir el crèdit

  • Les entitats van endurir els criteris de concessió i les condicions dels préstecs en el quart trimestre

  • Les sol·licituds de finançament d’empreses i famílies també van caure lleugerament

  • L’evolució en el conjunt de la zona euro és similar a l’espanyola

  • La restricció es deu a les males perspectives econòmiques i al previsible augment de la morositat

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els bancs espanyols van aplicar una «lleugera contracció» a la seva oferta de crèdit a empreses i famílies en el quart trimestre de l’any passat, amb un cert enduriment tant dels criteris de concessió com de les condicions dels nous préstecs, excepte en les hipoteques. Així ho han confessat al Banc d’Espanya en l’última edició de la seva periòdica enquesta sobre l’evolució del crèdit, en la qual també han afirmat haver constatat una petita disminució de la demanda.

L’informe de l’organisme supervisor atribueix l’enduriment a l’«augment dels riscos percebuts per les entitats financeres, vinculat al deteriorament en les perspectives, tant sobre la situació econòmica general com sobre la solvència de prestataris i sectors concrets». És a dir, que els bancs preveuen que la brutal recessió del 2020 causada per la pandèmia i la insuficient recuperació prevista per a 2021 augmentin els impagaments, de manera que concedeixen menys préstecs per protegir-se d’aquest augment de la morositat.

La línia de crèdits a empreses avalats per l’Estat a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) va provocar un increment del crèdit a mitjans de l’any passat, ja que les companyies es van veure obligades a cobrir les seves apressants necessitats de liquiditat davant l’aturada dels ingressos que va provocar el confinament. Des d’aleshores, no obstant, el finançament al sector privat ve caient i cada vegada més veus adverteixen que el que necessiten ara les empreses són refinançaments dels seus préstecs i injeccions de capital, no nous crèdits.

Previsions per al primer trimestre

Notícies relacionades

Les 10 grans entitats enquestades preveuen continuar tancant l’aixeta del crèdit aquest primer trimestre amb un nou «lleuger enduriment» en els criteris de concessió de préstecs a les empreses, si bé en els crèdits a les llars no projecten «variacions significatives». Quant a la demanda, esperen que continuï caient tant la de les companyies com la de les hipoteques, però que es mantingui la de crèdits al consum.

No es tracta d’un fenomen exclusivament espanyol. Segons les dades del Banc Central Europeu (BCE), el conjunt dels bancs de la zona euro van endurir el crèdit entre l’octubre i el desembre de l’any passat, excepte en el crèdit a les famílies per a consum. Va caure, així mateix, la demanda tret de la d’hipoteques, que va registrar un «lleuger» ascens. Per al present trimestre, les entitats comunitàries esperen una «prolongació de la contracció de l’oferta en totes les modalitats».

Temes:

Bancs