Polèmica en els serveis

El Síndic de Greuges exculpa Agbar dels errors a les factures

Atribueix a la normativa de l’AMB els increments en el cobrament per consum d’aigua i escombraries després del confinament

3
Es llegeix en minuts

El Sindic de Greuges considera que les queixes generades per les factures de l’aigua després del confinament es va deure al buit legal existent davant una situació d’aquest tipus i no a la ineficiència d’Aigües de Barcelona en la gestió del servei. L’organisme mediador reconeix que les companyies subministradores d’aigua es van acollir al reglament a l’hora d’establir una facturació estimada en els períodes en què no es disposava de la lectura real del comptador i en el període immediatament següent en què ja es disposava de la lectura real. La companyia, de la qual el grup Agbar té el 70% del capital, l’Àrea Metropolitana (AMB) el 15% i Criteria Caixa un altre 15%, sempre va defensar els procediments aplicats davant les dures crítiques difoses per l’Ajuntament de Barcelona d’Ada Colau.

El consistori va acusar les companyies de cobrar de més abusant del confinament per la pandèmia. La mateixa Colau va instar Agbar a recalcular les factures emeses, però el problema és que la normativa no va ser modificada. El Síndic aconsella que aquesta regulació sigui actualitzada, així com les eines necessàries perquè el consum d’aigua pugui ser monitoritzat a distància, com ja passa amb els comptadors de llum. En aquest sentit, el Sindic ha convocat les companyies a una reunió per exigir-los més proactivitat en la regularització del cobrament als clients durant la pandèmia, juntament amb més informació als consumidors, per resoldre els desajustos de facturació que es van generar per l’aplicació d’una normativa que se situa en l’origen del conflicte.

El 93% regularitzades

Aigües de Barcelona ha informat que s’han regularitzat el 93% de les factures errònies i té previst arribar al 100% a finals de gener. L’anàlisi del Sindic determina que el rebut de l’aigua no va pujar únicament i exclusivament «per la suspensió de la lectura física dels comptadors durant el període de confinament, la facturació partint de lectures estimades i la consegüent acumulació de metres cúbics a facturar en el moment que es va reprendre la lectura real del comptador», sinó que va pujar per «un increment de consum en relació amb els mateixos períodes de l’any anterior, perquè els hàbits de consum dels usuaris domèstics es van veure alterats pel confinament decretat per l’emergència sanitària i perquè va deixar de ser aplicable la reducció del 50% del cànon de l’aigua que es va establir per al període comprès entre l’1 d’abril i el 31 de maig». La incorporació a la factura de l’aigua de la taxa de recollida de residus municipals generats en domicilis particulars, en el cas de Barcelona, contribueix a més a engrandir la quantitat del rebut, en què Àngel Simón, president d’Agbar, va definir la setmana passada com «un problema» i que fa de la companyia «una veritable recaptadora d’impostos».

Notícies relacionades

Durant el període d’estat d’alarma no va ser possible que el personal de les entitats subministradores es desplacessin a llegir els comptadors d’aigua als immobles. En conseqüència, les companyies d’aigua van procedir a fer una estimació del consum a la factura que comprenia el període de l’estat d’alarma. Aquest consum estimat va ser deduït a la següent factura emesa per la companyia una vegada obtinguda la lectura real del comptador. No obstant, l’estimació del consum que es va aplicar a la factura que comprenia el període de l’estat d’alarma no es va adaptar, en alguns casos, a la situació real del consum.

La conseqüència ha sigut un increment en el volum de metres cúbics facturats i, lògicament, un augment en l’import a pagar en concepte de la factura de l’aigua amb l’agreujant que les tarifes que s’apliquen, a la majoria dels municipis catalans, són progressives atenent el consum que es fa, és a dir, com més consum més cara es paga l’aigua i la tarifa hagi saltat al tram següent en el moment de la regularització.

Temes:

Agbar