diàleg social

CCOO insta el Govern a no esperar l’OK de la patronal per apujar el salari mínim: «No hi haurà acord»

El sindicat fa pinya amb Unides Podem i rebutja part de la reforma de pensions que prepara Escrivá

unai sordo

unai sordo

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la negociació dels ertos altament encarrilada, CCOO mira ja cap al següent capítol que té pendent el diàleg social: el salari mínim interprofessional (SMI). El secretari general de la central, Unai Sordo, ha instat aquest dimecres el Govern espanyol a no esperar a tenir el beneplàcit de la patronal per plantejar una pujada. I és que les perspectives d’arribar a una entesa amb CEOE són, al seu parer, molt escasses: «No hi haurà acord», ha declarat aquest dimecres en roda de premsa.

La revisió de l’SMI és un assumpte que el Govern central, a causa de la falta d’acord tant en el seu si com en el marc del diàleg social, va deixar congelat l’any passat. El compromís del Ministeri de Treball, no obstant, és treure de la nevera aquest assumpte i es resisteix, malgrat les veus de vicepresidentes com Nadia Calviño i Carmen Calvo, a fer permanent la congelació de l’SMI per a tot el 2021. Aquest terra base salarial es va quedar en els 950 euros, després d’haver quedat prorrogat en l’últim Consell de Ministres del 2020.

Díaz es va comprometre a tornar a abordar aquest tema amb la patronal i els sindicats el mes de gener. No obstant, el secretari general de CCOO ha avisat el Govern que no s’escudi en la falta d’acord dins del diàleg social per tapar el seu desacord intern. «No hi haurà acord amb la patronal... que sàpiga el Govern que aquesta patata no es pot resoldre, en aquesta conjuntura, des del diàleg social», ha manifestat Sordo. 

Primer, reforma laboral; després, estabilitzar els ertos

Sordo no només ha instat l’Executiu a tirar endavant la pujada de l’SMI sense el consens de la patronal, sinó que també li ha marcat aquest mateix camí per abordar la seva contrareforma laboral. «Si no hi ha acord, hi ha d’haver acció de Govern. [...] Es la millor manera d’incentivar els acords», ha declarat el líder de CCOO, que ha lamentat el «poder de veto» de facto que fins ara se li ha concedit a CEOE en les taules del diàleg social.

Dilluns passat, la ministra de Treball va mantenir una reunió semipresencial amb els màxims representants del diàleg social, per intercanviar prioritats de cara a l’agenda de reformes d’aquest 2021. En aquesta llista, l’ordre que pretén CCOO és abordar primer part de la contrareforma laboral a què es va comprometre el Govern en el seu programa de coalició, per després passar a estabilitzar un nou model d’ertos en el marc de relacions laborals espanyol. I fer-ho de manera ordenada i sense obrir cap tema abans d’haver tancat el precedent. I és que sinó, segons l’opinió de Sordo, corren el risc de «barrejar-ho tot i que no surti res».

Notícies relacionades

En aquest sentit, Sordo ha considerat que reiniciar les converses sobre la derogació parcial de la reforma laboral enviaria un missatge a la ciutadania que s’és en disposició de «sortir del túnel», després de l’excepcionalitat de la Covid. I allà CCOO i UGT coincideixen a reobrir els debats que la pandèmia va interrompre al febrer, que versaven sobre recuperar la ultraactivitat i la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa.

CCOO rebutja part de la reforma de pensions d’Escrivá

El secretari general de CCOO ha reiterat el seu rebuig de la proposta que prepara el ministeri dirigit per José Luis Escrivá per elevar el càlcul de les pensions de 25 a 35 anys cotitzats. «Molts treballadors no tindran ni 35 anys cotitzats. No compartim aquesta mesura», ha declarat. Punt en el qual coincideixen amb Unides Podem. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat en múltiples ocasions que la seva formació no recolzés parlamentàriament aquesta reforma. Des de CCOO sí que veuen amb millors ulls la proposta d’Escrivá per revaloritzar l’import de la pensions. «A priori, sí que sembla que garanteix el poder adquisitiu», ha manifestat Sordo.