SERVEIS
Agbar insta a un pacte amb l’Administració per impulsar BCN com a ‘hub’ mundial de l’aigua
El president de la companyia, Ángel Simón, admet que és un «problema» per a la companyia incloure les escombraries del rebut de l’aigua

El president d’Aigües de Barcelona (Agbar), Ángel Simón, ha reconegut aquest dimarts que ha rebut «un silenci» per part de l’Administració a la seva proposta d’impulsar Barcelona com a ‘hub’ o centre d’investigació d’abast internacional en el camp de l’aigua. Per a Simón és necessari establir un «pacte social» que asseguri el marc jurídic que impulsi l’àrea metropolitana de Barcelona com a centre de desenvolupament i investigació «d’abast global» que faci de la capital de Catalunya «un referent internacional de la responsabilitat climàtica».
El directiu, que ha participat en una trobada empresarial al Círculo Ecuestre de Barcelona, ha reconegut que «no se sent acompanyat» per l’Administració en aquest ambiciós projecte, que pretén aglutinar més de 200 entitats en el desenvolupament de projectes de tot tipus relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), i implicar 1.600 institucions més. Segons Simón, Agbar té preparats per a Barcelona de l’ordre de 1.500 projectes per als pròxims quatre anys.
Per Simón, la polèmica de si la gestió de l’aigua ha de ser pública o privada és un «fals debat» en un context en el qual l’actual servei és pròxim a l’excel·lència i amb una companyia líder en projectes d’investigació. Simón ha reconegut que ha proposat el manteniment de les tarifes i de l’ocupació en la companyia a canvi d’un marc legal que asseguri el manteniment del coneixement i el desenvolupament de nous projectes a la ciutat, però que no ha rebut resposta.
Notícies relacionadesAigües de Barcelona sempre critica que mantenir, per exemple, els impostos per residus al rebut de l’aigua ha suposat un llast per a la companyia en la seva imatge pública. «A la pràctica, som recaptadors d’impostos, el 65% del rebut es correspon amb les escombraries i ens toca atendre les reclamacions. Tenim un problema», ha conclòs Simón. El president d’Agbar ha explicat que el preu de l’aigua ha pujat entorn de la inflació mentre que la pujada dels altres elements que s’inclouen a la factura han pujat el 80%. «En un rebut d’uns 50 euros cada dos mesos, només 22 euros corresponen a l’aigua, la resta són impostos», ha explicat.
L’impacte de la crisi en l’empresa s’ha deixat notar i els comptes no es recuperaran fins a l’exercici 2023 en un context d’«incertesa» a l’hora de planificar futures inversions. Malgrat això, Simón considera que el «vessant social» de la companyia és un «pilar estratègic». Tot i així, assegura que és necessari delimitar clarament quins són els col·lectius vulnerables, una cosa que en altres països s’estipula mitjançant indicadors de renda clars i que a Espanya és sota la supervisió subjectiva dels serveis socials, ha dit.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Víctima mortal Mor un auxiliar forestal que treballava en l’extinció de l’incendi de Paüls després de caure 20 metres
- Estiu de 2026 MediaMarkt ocuparà la gran botiga de FNAC al Triangle de plaça Catalunya
- Canvis després del congrés Lorena Roldán deixa el seu escó com a senadora i obre el ball de cadires al PP català
- Nova ordenació de jutjats Catalunya comptarà amb 109 unitats judicials noves, de les quals 34 són prioritàries
- En un informe El jutge rastreja el finançament del PSOE i requereix informació sobre les donacions d’Ábalos