Comerç

La Xina anuncia una investigació a Alibaba per pràctiques monopolístiques

La notícia va fer que les accions de la companyia a la borsa de Hong Kong es desplomessin un 7,33%

La Xina anuncia una investigació a Alibaba per pràctiques monopolístiques
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Administració Estatal per a la Regulació del Mercat de la Xina està investigant el gegant del comerç electrònic xinès Alibaba per suposades pràctiques monopolístiques, ha informat avui l’agència estatal de notícies Xinhua i reporta EFE.

Aquesta «conducta monopolística» també inclouria acords de negoci exclusiu, com intentar forçar els majoristes a triar una sola plataforma entre dos competidors, segons l’agència oficial.

La notícia va provocar un efecte immediat a les accions de la companyia a la Borsa de Hong Kong, que es desplomaven un 7,33% una hora després de l’obertura de la sessió (que comença a les 09.30 hora local, 01.30 GMT).

Xinhua també va informar que el banc central de la Xina i tres institucions reguladores del país asiàtic en els pròxims dies començaran una ronda de converses amb la financera tecnològica Ant Group, filial d’Alibaba.

Així, el Banc Popular de la Xina (banc central), la Comissió Reguladora d’Assegurances i Finances, la Comissió Reguladora de Valors de la Xina i l’Administració Estatal de Divises Estrangeres miraran d’«urgir i guiar Ant Group a seguir els principis de la llei i del mercat», segons la font.

D’aquesta manera, les converses serviran perquè la ‘fintech’ «posi en pràctica els requisits relatius a la supervisió financera, de la competència justa i la protecció dels drets i interessos legítims dels consumidors, i reguli l’operació i el desenvolupament dels seus negocis financers».

Multada recentment

El 14 de desembre passat, el regulador del mercat xinès va anunciar la imposició de multes per import de 500.000 iuans (76.502 dòlars, 62.644 euros) tant a Alibaba com a Tencent per no complir els procediments antimonopolístics en l’adquisició d’altres empreses.

Segons l’Administració Estatal per a la Regulació del Mercat, aquests conglomerats no van informar correctament de les operacions, que comportaven una concentració d’actors del mercat en determinats sectors, per a la seva aprovació per part de les autoritats.

En el cas d’Alibaba, la investigació se centra en una ampliació de la participació de la seva subsidiària d’inversions en l’operador de centres comercials Yintai (Intimi) el febrer del 2018.

Després de les indagacions, les autoritats van arribar a la conclusió que les companyies no van remetre, tal com requereix la llei antimonopoli del país, documents que especifiquessin que les operacions representaven una concentració d’actors del mercat, tot i que aquestes «no van tenir un efecte d’exclusió o restricció a la competència».

Notícies relacionades

Per això, les autoritats van decidir imposar la multa màxima contemplada per les normatives, una quantitat que, malgrat ser reduïda en comparació amb la mida d’aquestes empreses –tant Alibaba com Tencent estan valorades en més de 700.000 milions de dòlars–, posa en relleu que s’està incrementant la supervisió antimonopolística al sector digital.

Avui el grup Ant ha dit en un comunicat que ha rebut la convocatòria per a una reunió amb els reguladors xinesos i que «complirà estrictament amb tots els requisits» que estableixen les regulacions.