Al desembre

El retard mitjà dels pagaments de les empreses arriba a un màxim des del 2015

La consultora D&B detecta que el sector de l’hostaleria ha incrementat el termini de pagament en 10 dies des del març

pexels-photo-259049

pexels-photo-259049

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El retard mitjà en els pagaments de les empreses espanyoles ha arribat a la xifra més elevada des del 2015. La crisi sanitària ha causat que el sector de l’hostaleria sigui el que més veu créixer les demores, que s’allarga en 10 dies des del març. El retard mitjà en els pagaments de les empreses espanyoles continua incrementant-se i va arribar a 15,62 dies la primera setmana de desembre, segons l’‘Estudi sobre Comportament de Pagaments de les Empreses Espanyoles’ publicat per D&B (companyia filial de Cesce). Aquesta xifra ha pujat més d’1 dia des de l’inici de la crisi sanitària al març i és la més elevada des de l’últim trimestre del 2015.

El sector de l’hostaleria és el que més ha empitjorat el seu retard mitjà a l’hora de fer efectives les seves factures per la crisi sanitària. Suma 10 dies des del març per ser el sector que pitjor paga amb un retard mitjà que supera els 30 dies. El següent és Administració, amb 26,26 dies de demora, i Altres Serveis, amb 21,24. Al contrari, els sectors amb menor retard són Indústria, Indústries extractives i Comunicacions, els únics que baixen dels 14 dies de retard mitjà. Tan sols Indústries extractives, Agricultura i Educació han reduït la demora des del març.

Davant l’evolució dels pagaments de les empreses espanyoles als seus proveïdors, la morositat bancària tendeix a ser continguda, tant amb empreses com amb particulars. La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses residents es va reduir l’octubre fins al 4,57%, una dècima menys que el mes passat de setembre i davant el 5,09% de fa un any, segons les dades del Banc d’Espanya.

Després de l’agost, que va ser el segon mes consecutiu en què va pujar la taxa de mora, després d’haver encadenat prèviament cinc mesos de caigudes, aquesta ràtio va tornar a descendir al setembre i continua fent-ho a l’octubre. A més, el total dels crèdits dubtosos va experimentar un descens, malgrat que havia iniciat un ratxa alcista després de l’esclat de la crisi del coronavirus.

Notícies relacionades

 Nathalie Gianese, directora d’estudis de D&B, destaca que «el retard mitjà en els pagaments de les empreses espanyoles ja venia incrementant des del 2017, però els efectes de la crisi sanitària s’han deixat notar i des de començament d’any suma més d’un dia, amb especial incidència en el sector d’hostal que supera en més de 14,5 dies la mitjana nacional».

Per comunitats, Ceuta, Melilla i les Canàries són les que pitjor paguen, amb retards de 26,63, 25,66 i 25,36 dies cada una. Madrid supera la mitjana nacional amb 18,46 dies i Catalunya es queda per sota amb 14,52. Amb els menors retards es troben Navarra, La Rioja, Astúries i el País Basc, que no superen els 12 dies. Navarra i Extremadura han descendit lleugerament des del març, i Ceuta, tot i que és la primera, ha retallat dos dies en aquests mesos. Els increments més grans en aquest període són per a Melilla, que suma 7,10 dies, i les illes. Les empreses canàries es retarden gairebé tres dies més que al març i les balears n’afegeixen 2,83. L’estudi de D&B es basa en una base de dades única, composta per prop de 7,5 milions d’experiències de pagament a Espanya i més de 200 milions al món.